. Лісові пам'ятки природи на Україні та їх охорона, 1929 р. - 8 Січня 2016 - Блог - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
П`ятниця, 19.04.2024, 11:21
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Инфраструктура [55]
Комунальні служби, Енергетики, Газове господарство, Тепло та ін.
Блог голови Семенівської РДА. [69]
Блог голови Семенівської РДА. Блог веде особисто голова Семенівської РДА - Деденко С.І.
Економічний блог. [145]
Блог веде, спеціаліст сектору економіки Семенівскої РДА.
Блог освіти району [182]
Блог педагогів, методистів та людей, що працюють на ниві освіти і науки
Блог юридичних служб. [63]
Семенівський районний центр зайнятості. [0]
Семенівський районний центр зайнятості- інформує.
Блог правоохоронців [26]
Прикордоння [24]
Блог прикордонної та митної служби
Блог усіх небайдужих [41]
Всім про все
Життя видатних людей [39]
Історії з життя видатних земляків
Духовне виховання [59]
Духовне виховання особистості
А чи знаєте Ви? [44]
Блог, де розміщується інформація про цікаві факти, події і т.п.
Людям про людей [38]
Матеріали про людей, їх життя, долі
Як це було ... [36]
Історичні нариси, довідки та події Семенівки та Семенівського краю
З глибин серця... [27]
Час минає, та є дві речі, які йому не підвладні: Пам"ять та Мистецтво, яке є людською спробою зробити прекрасне вічним...

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 48
Гостей: 47
Наши: 1
kirilzhilenko80

[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2016 » Січень » 8 » Лісові пам'ятки природи на Україні та їх охорона, 1929 р.
2" class="eBlock">
17:34
Лісові пам'ятки природи на Україні та їх охорона, 1929 р.

Пропоную до ознайомлення уривок зі статті, опублікуваної активістами Українсього комітету охорони памяток природи в 1929 році, присвяченої заповіданню лісів. У ній вражають мова й  аргументованість. Згадується тут і Семенівський район. Цікаво, якщо хто знає, що трапилося зі 150-річними ялинами після висунення пропозиції щодо створення заповідника біля с. Баранівки?

 

(Стаття надана Василюком Олексієм, НЕЦУ)

 

 

Лісові пам'ятки природи на Україні та їх охорона

 

 

Є. Лавренко та П. Погребняк

(журнал «Краєзнавство», №1-2, 1929 року)

 

 

І. Значіння охорони лісів та основні типи лісу.

 

 

Значіння лісу для нашої переважно малолісної, а по багатьох міс­цях і зовсім безлісної країни, є безперечне. Українські ліси, після обезліснення площ славетних юго-славських дібров, є майже найбагатіше джерело дубової деревини в Европі, й нашу дубову деревину дуже цінують чужоземці. Величезні лісові ресурси півночі та Сибіру, що мають площу значно більшу за площу українських лісів, за цінністю порід відстають від наших лісів, бо дають переважно мняку деревину (ялина, сосна, береза та інші), тоді як наші ліси, дякуючи родючим ґрунтам і кращому підсонню, дають дуба, ясеня, вільху, клена, цебто деревину найліпшої якости.

 

Крім господарського значіння ми цінимо наші ліси за їхнє вели­чезне природне значіння — вони затримують вітри, сприяють помірні­шому розтаванню сніга, пом'якшують температурні коливання, збіль­шують вогкість повітря, зміцнюють яри та схили, усовують заболо­чування і т. ін. Величезне значіння лісів санітарне, як огнищ здорового оточення для людини, та естетичне, як такого природного явища, що складає наймальовничіші в нашій країні краєвиди.

Україна бідна на ліси і до того ж її лісова площа до цього часу безперервно зменшувалась. У нас мало де залишились такі дільниці лісів, що зберегли свою недоторкану природу.

 

Не слід думати, що ліс є остільки міцне рослинне суспільство, що витримує будь-яке несприятливе втручання людини в його життя. Ліс виростає за довгі роки, і тому надзвичайно трудно простежити ту ріжницю, яка буває в разі зміни зовнішніх його чинників, — зокрема й особливо — впливу на нього негосподарської людської діяльности. Для багатьох залишається непомітне поступове всихання лісів від неправильних рубанок, випасання худоби в лісі, пожеж у борах і т. ін., і тільки з дідівських балачок ми часто-густо взнаємо, який великий ліс ріс колись там, де тепер або чагарники або пустка.

 

Потрібно зберегти участки природних лісів для сучасного та для майбутніх поколінь, як надзвичайно цікаві об'єкти для вивчення при­роди та як еталон для порівняння того, що зараз є, до того, що було і повинно бути. У німців є дуже добрий культурний звичай: майже в кожному лісництві залишати без господарського, або взагалі всякого втручання окремий участок лісу, що є представником ще ди­кої природи (Urwald, як називають німці природний ліс). І треба відзначити, що, не зважаючи на дуже досконалу лісо-господарчу ні­мецьку техніку, яка ніде не має собі рівної, німці розчарувалися своїми лісовими посадками, що в них, як шереги салдатів, стоять на рівних віддаленнях однакові за породою та віком дерева, і тепер прагнуть до відновлення таких лісів, що найбільше відповідатимуть природним лісам — з деревами різних порід та різного віку. Виявилось, що при­родні ліси й триваліші, й продукційніші, й дають деревнину ліпшої якости, а крім того потрібно якнайбільше сприяти тому, щоб вну­трішні лісові обставини найменше порушувались. Так, наприклад, зби­рання шпильок із шпилькових лісів сильно зменшило їхню продукційність, бо відмерлий лист (або шпильки) є своєрідне угноєння, яке складає неодмінну особливість лісу, і його повинно залишати в лісі, якщо немає бажання пошкодити цьому лісові.

 

Після цього стає зрозуміле значіння лісових заповідників, де в багатьох випадках тільки й можна вивчати природні й часто-густо високо продукційні лісові суспільства (насадження, як кажуть, лісо­води) в їх зв'язку з умовами оточення (місце зростання), а саме — рельєфом, ґрунтотворними породамц, ґрунтами, гідрологічними умо­вами і т. інш. Але до цього часу справа з охороною лісів майже не налагоджена: лісових заповідників на Україні сливе немає.

 

Наші природні ліси розділяються на шпилькові (переважно-соснові) та листяні (дубові-дубово-ясенові, вільхові, осикові, березові та ін.) та мі­шані, шпильково-листяні (сосна з дубом, вільхою, березою, грабом і т. ін.).

На піскуватих грунтах панують бори, що їх складає або чиста сосна, або сосна з березою. Якщо піски багатіші (супіски), то сосна підвищує свою продукційність і під нею спостерігаємо поверх дубу, не дуже високого росту; це — субір. Найбагатшим сосновим ґрунтам відповідають субори, в яких, крім дуже високорослої сосни (до 40 — 45 метрів заввишки у 100 років) та поверху дуба, ще є низький поверх з грабу або липи і поверх чагарників, переважно — ліщини; це — сугрудки. Але часто-густо на суборових та сугрудкових ґрунтах ростуть або чисті сосняки, або чисті дубняки, березняки, грабняки і т. п., що є наслідком впливу людини. Звичайно, що такі чисті деревостани є менше продукційні й менше тривалі. Так, в чистих сосняках розпо­всюджені шкідливі комахи, часто бувають пожежі; дубняки та граб­няки на суборах кепські, а березняки, звичайно, малоцінні.

На добре родючих лісових ґрунтах, переважно суглинках, панує дуб зі своїми „супутниками“ — ясенем, кленами, липою, берестом і, особливо, грабом (останній переважно на Правобережжі), при чому перші породи складають горішній поверх, а під ним — поверх грабу, або польового клену; ще нижче — поверх чагарників, частіше — лі­щини. На сухіших суглинках переважає дуб, на вогкіших — ясен, вільха. Ці дубово-грабові ліси звуться грудами. На так званих деградованих чорноземлях розповсюджені діброви з чистого дубу. Якщо іноді трапляються чисті грабняки на суглинках, чи то березняки, або й дубняки на таких ґрунтах, де може рости і ясен, то це наслідок впливу людини. Такі деревостани здебільшого мають значно меншу вартість від природних лісів.

 

Дуже цінна порода — вільха добре росте по болотах з більш-менш жорсткою водою; тут вона дає високопродукційні деревостани, часто з домішкою ясеня; це так звані ольси або вільшанники. Такі болота треба залишати під лісами, бо ліс використовує їх якнайпродукційніше, а після знищення лісу вони часто-густо обертаються на солончакуваті луки.

 

  1. Окремі найважливіші лісові пам‘ятки природи

 

Ми звернемо далі увагу на такі дільниці природних лісів, що в більшості випадків є за особливо цінні унікуми, потреба зберегти які є обов'язок негайного порядку і не викликає жодного сумніву за умов нашої обезлісеної країни. Треба нагадати, шо Україна на по­чатку історичної доби мала близько 30% площі занятої лісами, а тепер має ледве 6,5% площі, вкритої лісами.

 

Далі окремі лісові пам'ятки природи ми розглядаємо по зонам та підзонам: лісовій — Полісся, лісо-степовій та степовій.

 

Обширі простори Українського Полісся зберегли багато лісів, але навіть тут, за умов вельми мало придатних для сільського господаря ґрунтів (піски, болота), мало де є такі дільниці, що їх будьколи не порушила людина — чи то зорюванням, чи то рубанкою. За часу хи­жацького приватного володіння, імперіялістичної війни та за часів ре­волюції ці ліси зазнали дуже інтенсивного винищування, й великі плями лісових масивів на наших мапах не завжди відповідають звичайному лісовому краєвидові: часто-густо це площі обширих пустирів чи рідколісь.

Вкажемо дільниці поліських лісів, що, на нашу думку, є особливо цікаві з природничого погляду.

 

Окреме місце посідає Баранівська дача (тепер Семенівська лісовпо­рядна дача) Новгород-Сіверського лісництва (теж біля кордону з РСФРР), яка має великі участки хороших природних ялинових деревостанів (№ 5а) (Примітка. За ласкавим повідомленням П. П. Кожевникова, ялина в цій дачі трапляється цілими насадженнями, типу ялинових суборів та ялинових грудів або раменей, в квар­талах 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9 та 11. Ялина сягає тут віку до 150 років, маючи діяметр більш за 1 метр). Поодинокі природні ґатунки цієї породи, північного гостя в наших краях, можна бачити дуже зрідка по деяких інших лісових масивах Полісся, але виключно в самій північній смузі Чернігівської, Конотопської та Глухівської округ.

 

ІІІ. Організація лісових заповідників на Україні.

 

Сучасний стан організації лісових заповідників зовсім не задо­вольняючий. Покищо є такі лісові заповідники: Державний Шев­ченківський, якого ще остаточно не оформлено і охорону його ще не організовано, Державний Рибний та Дніпрової пійми— „Конча-3аспа“ та два місцеві — дубово-грабовий ліс „Парасоцьке“ та боровий „Гетьманщина“, Полтав. окр., що підпо­рядковані Полтавському Державному Музеєві. Крім того, як вже згадувалося раніше, в межах Державних Піскових Заповідників Дні­прового Низу та Державних Надморських Заповідників знаходяться найпівденніші на Україні ліски, а саме дубово-березові гайки.

 

Лісові пам'ятки природи, що їх перелічено раніше — це найцінніші пам'ятки цього роду, ураховуючи сучасні наші знання пам'яток природи України. Значна їх частина має республіканське (державне) значіння а деякі і всесоюзне значіння (як, наприклад, Бучина, Самарський лі­совий масив тощо).

 

Щодо організації державних заповідників, то в першу чергу, з нашого погляду, потрібно це проробити для таких пам'яток,

В межах Полісся для організації державних заповідників варті Білокоровицьке лісництво (дача „Корабель" та інші) та Баранівська дача Новгород-Сіверського лісництва, з ялиновими насадженнями. Дуже бажана також організація державного заповідника в Славуцькому та Ушомірському лісництвах; в останньому зі спеціяльною метою охорони бобрів.

 

З вододільних лісів лісо-степу в першу чергу потрібна організа­ція державних заповідників у таких лісах: „Бучина", Сатанівської дачі, Городоцького лісництва; Савранської лісової дачі Савранського лісництва; Чорному лісі та у Зміївському лісництві (правобережна діб­рова та заплавний ліс — „Хомутки”). В останньому місці організація державного заповідника конче потрібна в зв'язку з тим, що це місце приваблює екскурсії ВИШ’ів Харкова, бо природа ближчих околиць Харкова надзвичайно сильно зіпсована. Крім того, тут вже існує До­нецька Біологічна Станція, яка зможе бути науковою базою для ста­ціонарного вивчення цього заповідника.

Перейдімо тепер до соснових лісів лісо-степу. Тут, здається, по­трібна організація державних заповідників у першу чергу в Черка­ському борі (разом з болотом Ірдинь та Мошенськими лісами), Са­марському лісовому масиві та крейдяному борі — колишні „Св. Гори“ (в останньому місці разом з лівобережними борами на піску — Олександрівська лісова дача та іншими типовими насадженнями). Треба вжити заходів також і до охорони типових дільниць Чугуїво-Бабчанського навчально-досвідного лісництва (особливо згаданих кварталів Ближньо-Малинківської дачі), вважаючи на близькість цього лісництва до м. Харкова. Як вже згадувалося вище, це — обов'язок Харків­ського С.-Г. Інституту.

 

Щодо охорони заплавин, то в першу чергу, мабуть, потрібно за­снувати державний заповідник у гирлі Дніпра (звичайно абсолютний, а щодо основних завдань — рибний та взагалі зоологічний). В зв’язку з майбутньою меліорацією „Великого Луга” повстає також питання про охорону типових дільниць цих плавнів.

 

Як вже згадувалося спочатку, утворення державних та місцевих заповідників ще остаточно не вирішує справи про охорону незайма­них ділянок українських лісів, як відповідних еталонів природної продукції деревини при відповідних дуже мінливих на терені України умов місцезростання лісу. Треба, щоб у кожному лісництві, існували заповідні дільниці (хоча б окремі кварталі), які репрезунтували б най­цікавіші з того чи іншого погляду та типові для кожного лісництва дільниці лісу. Тут потрібна ініціатива досвідних установ ВУПЛ'у.

 

У справі охорони лісів, як і взагалі в справі охорони природи, велика нива роботи для краєзнавців. Головні завдання: відшукування нових лісових пам'яток природи, вивчення вже відомих та нових лі­сових пам'яток, наглядання за охороною і т. ін. Місцеві краєзнавці, лісоводи, вчителі повинні бути головними застрільщиками в цій справі на місцях.         

 

 

Карта розподілу лісових пам'яток природи на Україні,

 

І — південна межа лісової зони Полісся;

II — південна межа лісо-степової підзони;

ІІІ — південна межа звичайної чорноземлі (північна межа сухих степів — за Г. Маховим); а — південна межа ялини (Picea excels'a Lіnк.); b — східня межа та окремі находища грабу (Carpimis Betuhús L.); с — східня межа гірського дубу (Ouercus sessiliflora Sа1іsb); d шпилькові та мішані ліси| (переважно бори та субори) та релікти бору (вересняки тощо); е — бучина; — вододільні листяні ліси (переважно груди) лісо-степу;; g — байрачні листяні ліси (переважно діброви) степової смуги; h — заплавні ліси (та взагалі плавні) та гайки пісків Дніпрового Низу. Цифри окремих пам’яток див. у тексті.

 

 

 

 

 

 

 


Понравилась новость - поделись в социальных сетях


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Як це було ... | Просмотров: 1692 | Добавил: Pedro | Теги: Семенівка, охорона природи, ліси | Рейтинг: 5.0/1

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ В БЛОГАХ НАШЕГО САЙТА


Всего комментариев: 1
1 m-volk  
0
В Орликовском лесничестве, там где расположена Барановская дача, существует лесной заказник "Орликовский".Заказан еловый лес. вот только старые ели все усохли.

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архив записів



Наше опитування
Что вы любите смотреть по телевизору?
Всього відповідей: 61

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать