. ДЕЩО ПРО СИМВОЛІКУ СЕМЕНІВКИ ТА СЕМЕНІВСЬКОГО КРАЮ - 20 Жовтня 2015 - Блог - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
П`ятниця, 10.05.2024, 15:38
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Инфраструктура [55]
Комунальні служби, Енергетики, Газове господарство, Тепло та ін.
Блог голови Семенівської РДА. [69]
Блог голови Семенівської РДА. Блог веде особисто голова Семенівської РДА - Деденко С.І.
Економічний блог. [145]
Блог веде, спеціаліст сектору економіки Семенівскої РДА.
Блог освіти району [182]
Блог педагогів, методистів та людей, що працюють на ниві освіти і науки
Блог юридичних служб. [63]
Семенівський районний центр зайнятості. [0]
Семенівський районний центр зайнятості- інформує.
Блог правоохоронців [26]
Прикордоння [24]
Блог прикордонної та митної служби
Блог усіх небайдужих [41]
Всім про все
Життя видатних людей [39]
Історії з життя видатних земляків
Духовне виховання [59]
Духовне виховання особистості
А чи знаєте Ви? [44]
Блог, де розміщується інформація про цікаві факти, події і т.п.
Людям про людей [38]
Матеріали про людей, їх життя, долі
Як це було ... [36]
Історичні нариси, довідки та події Семенівки та Семенівського краю
З глибин серця... [27]
Час минає, та є дві речі, які йому не підвладні: Пам"ять та Мистецтво, яке є людською спробою зробити прекрасне вічним...

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 36
Гостей: 35
Наши: 1
vikadroyp08

[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2015 » Жовтень » 20 » ДЕЩО ПРО СИМВОЛІКУ СЕМЕНІВКИ ТА СЕМЕНІВСЬКОГО КРАЮ
2" class="eBlock">
08:00
ДЕЩО ПРО СИМВОЛІКУ СЕМЕНІВКИ ТА СЕМЕНІВСЬКОГО КРАЮ

     У період незалежності на теренах України з’явився новий суспільний феномен – стрімке поширення місцевої символіки. Її повсюдне визнання й постійне вдосконалення цілковито пов’язане з діяльністю місцевих рад, депутатського корпусу, громадськості, зусиллями яких герби й прапори почали утверджуватися в нашому житті як символи сучасної української державності.

 

Не виключенням є і наш Семенівський край. Але, напевне, не кожному семенівцю відомі факти як народжувалася наша символіка. Тож, щоб не було цієї білої плями, на шапальтах сайту наводимо статтю Олександра Бичкова про те, як символіка Семенівського краю з'явилася у світ.

 

У статті розглянуто історію розроблення та прийняття місцевої символіки міста Семенівки та Семенівського району, розкривається її символічне значення. Дається опис Герба, Прапора, текст Гімну, опис християнських духовних оберегів міста Семенівки – Преподобного Сімеона Столпника та правосласних поклонних хрестів.

 

В статті показано, як історія та сучасність міста Семенівки та Семенівського району, національна і ментальна самоідентифікація жителів нашого краю – Семенівців – знайшли своє відображення у місцевій символіці міста та району – Гербі, Прапорі, Гімні. Висвітлено активну участь місцевої творчої інтелігенції та депутатів міської і районної рад в ініціюванні, розробці та легітимізації місцевої символіки міста Семенівки та Семенівського району Чернігівської області, залучення до процесу розробки місцевої символіки провідних науковців Чернігівщини.

 

Невеличка анотація                                                                  

 

Історія Української держави та історія процесу Українського державотворення складається, в тому числі і з історії окремих регіонів, адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів України.

В умовах викликів сьогодення, проведення в Україні курсу на децентралізацію влади та адміністративно-територіальної реформи, підвищився суспільний інтерес до складових частин нашої держави – конкретних міст, селищ, сіл до їх історії, сучасності та майбутнього. Складовою частиною історії та сучасності конкретного населеного пункту, територіальної громади сіл, міст, районів та областей є місцева символіка.

Дана стаття присвячена місцевій символіці міста Семенівка та Семенівського району Чернігівської області. В статті дається опис Герба міста Семенівка та Семенівського району, прапора Семенівського району, гімну міста Семенівка.

 

При написанні статті автор спирався на нормативний документи Семенівської міської та районної ради, спогади учасників процесу розробки місцевої символіки нашого району та міста, використовував матеріали особистого архіву, матеріали – розміщені на сайті Семенівської міської ради, сайтах Семенівської районної ради та Семенівської районної державної адміністрації.

 

В Словнику іншомовних слів /1/ дається таке визначення слів «символ», «символізація», «символіка»:

- «Символ» - в переводі з грецької мови – знак, прикмета, ознака. Символ – це умовне позначення будь-якого предмета, поняття або явища. Символи  бувають речові, образні і графічні;

- «Символізація» - це умовне позначення за допомогою символів;

- «Символіка» - в переводі з грецької мови означає той, що передається знаком. Символіка – це вираження ідей, понять або почуттів за допомогою умовних знаків – символів. Символіка – це сукупність символів. /1/.                В статті 22 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», яка має назву «Символіка територіальних громад сіл, селищ, міст, районів і областей визначено, що:

1. Територіальні громади сіл, селищ, міст можуть мати власну символіку /герб, прапор, тощо/, яка відображає їх історичні, культурні, соціально-економічні та інші місцеві особливості і традиції.

2. З урахуванням пропозицій органів місцевого самоврядування сіл, селищ, міст, районними, обласними може бути затверджена символіка відповідно району, області.

3. Зміст, опис та порядок використання символіки територіальних громад сіл, селищ, міст, районів і областей визначається відповідною радою згідно з законом. /1/.

 

 

Для того, щоб краще зрозуміти значення місцевої символіки міста Семенівки та Семенівського району Чернігівської області потрібно декілька слів сказати про історію та сучасність Семенівського краю.

 

***   ***   ***

 

Семенівка – найпівнічніше місто України. Місто розташоване на північному сході Чернігівської області, на кордоні України з Російською Федерацією, неподалік від кордонів з Білорусією, на берегах річок Дрьост та Ревна, які разом з найбільшою річкою що перетинає Семенівський район – Сновом, належать до басейну річки Десна. Площа Семенівського району 1470 кілометрів2. На території району розташовано місто Семенівка та 70 сіл, які об’єднані в міську та 17 сільських рад. Населення району 18500 жителів. Місто Семенівка є центром Семенівського району та центром Семенівської міської ради, до складу якого входить місто Семенівка та село Кути. Площа території міської ради 154 кілометри2, площа міста Семенівка 6,5 кілометрів2. Населення міста – 8500 жителів. Семенівський край – це вічне прикордоння.

 

В історії нашого краю протягом століть віддзеркалювалися складні події, які відбувалися в різні історичні епохи на теренах України, Росії, Білорусі, Литви, Польщі та й цілого Європейського континенту. А доля уродженців Семенівщини ставила їх невід’ємною частиною, часом визначаючи подальший розвиток України та сусідніх держав і народів на сході загальноєвропейського цивілізованого простору. За даними археологічних досліджень  заселення людьми території, на якій зараз розташовано місто Семенівка, розпочалося в період палеоліту, біля 20000 років тому, за часів найдавнішої знайденої та дослідженої на теренах Європейського континенту Мезенської стоянки древніх людей, яка знаходиться на відстані 50 кілометрів від сучасного міста Семенівка.

 

За часів Антської слов’янської держави Полянська Русь та в часи Київської Русі територія нашого краю розташована неподалік /в 60 кілометрах/ від давньоруських міст Новгород – Сіверський та Стародуб, які були центрами Новгород – Сіверського та Стародубського князівств, була в епіцентрі історичних подій тих буремних часів. В старослав»янських  легендах та билинах до нас дійшли відгуки боротьби наших пращурів – слов»ян-сіверян з хазарами, остготами, половцями, печенігами. За даними істориків саме по річкам Снов та Ревна проходив північний кордон розселення літописного племені сіверян. По інший бік Снову була територія родімічей та дреговивичів. Цікаво, що і зараз кордон між Україною та Росією на території Семенівського району проходить по річці Снов біля сіл Тимоновичі, Блешня, Орликівка, Карповичи.

 

Відлуння давньої історії нашого Сіверсько – Семенівського краю ми знаходимо в топонімікі та гідронімах, у чудових історичних та історико-поетичних творах середньовіччя – «Велесовій книзі», «Повісті врємєнних літ», «Слово о полку Ігоревім», давньоруських билинах «Про богатиря Іллю Муромця» та «Солов’я Розбійника». Досі вабить істориків дослідників історія ранньофеодальної адміністративно-територіальної одиниці часів Київської Русі – Сновської тисячі, яка проіснувала більше 150 років і займала у 9 – 11 століттях всю територію краю, була однією з найбільш заселених територій Київської Русі.

 

З 980 року християнство становиться релігією переважної більшості населення нашого краю. У 1240 – 1380 роках територія, яку зараз займає Семенівський район, знаходилася у складі татаро - монгольської держави Золота Орда.  У 1380 – 1500 роках – у складі Великого Князівства Литовського. У 1410 році жителі нашого краю вірогідно приймали участь у складі Стародубської дружини у легендарній Грюндвальській битві, яка на декілька століть зупинила католицьку експансію на схід Європи.  У 1500 – 1619 роках наш край перебував у складі Російського царства. З 1619 по 1654 роки – у складі Речі Посполитої. З 1654 по 1782 роки територія нашого краю входила до складу Стародубського Полку Української козацької держави Гетьманської доби. Саме в цей період 1680 – 1685  роках полковником Стародубського полку /керівником найбільшої за територією та економічною потужністю територіально-адміністративної одиниці Української козацької держави/ Семеном Івановичем Самойловичем /сином гетьмана України Івана Самойловича/ було засновано козацьку слободу Семенівка /названу на честь засновника/ та заселено її козаками та «пришлим людом» з порубіжних українських, російських, білоруських та польських земель. У перші роки після заснування Семенівка мала статус слободи, а за початку 18 століття до 1917 року – статус «частновладєльчєского містечка», яке належало родині  та нащадкам засновника міста Семена Самойловича. Видатний історик 19-го століття Олександр Лазаревський в своїй праці «Опис старої Малоросії. Полк Стародубський» стосовно заснування Семенівки Семеном Самойловичем та особистості полковника Семена повідомляє, що Семен Іванович Самойлович народився у 1660 році, син Гетьмана України Івана Самойловича. У 1680 – 1685 роках обіймав посаду полковника Стародубського полку. Помер у 1685 році. Правив він полком 5 років, за цей час значно розширив свої земельні володіння. Зайняв значний простір земель по річні Ревна і заснував тут велику слободу Семенівка. /1/ стор. 45.

 

«Містечко Семенівка при річках Ревна та Дрисновці поселено гетьманичем Семеном Самойловичем, під час його полковництва. Після смерті гетьманича та нізложенія Івана Самойловича з посади Гетьмана, Семенівка була залишена Мазепою у володінні вдови померлого гетьманича, від якої перейшла до одного з її зятів – Корсаку.

 

Семенівка поселена була серед обширних лісів, покривавших береги річки  Ревни. Земельне привольє цієї місцевості приваблювало до себе значне населення, і Семенівка вже з початку 17 століття становиться помітним торговим центром, де відбувалася торгівля між північчю та півднем Малоросії, обмін продукцією виробників промисловості та сільського господарства». /2/ стор. 485.

  

З 1802 по 1918 роки Семенівка була волосним центром, центром Семенівської волості, яка охоплювала територію в радіусі 25 – 30 кілометрів від Семенівки і до якої входили навколишні хутори та села. Завдяки господарському хисту власників та політико-географічному розташуванню Семенівка швидко розросталася і була одним з найбільш населених пунктів Чернігівської губернії. У 1914 році тут жило 19000 жителів. У 1924 році Семенівка стала селищем міського типу. У 1926 році – центром Семенівського району. З 1932 року с.м.т Семенівка – центр Семенівського району Чернігівської області. У 1958 році Семенівка набула статус міста районного значення.

 

     Головним символом, який відображає історію, сучасність та прагнення до майбутнього Семенівського краю, району є Герб міста Семенівка та Семенівського району. В перекладі з німецької слово «герб» означає спадщина, знак держави, міста чи роду. Герб Семенівського району та міста Семенівка був затверджений 23 травня 1996 року рішенням  шостої сесії Семенівської районної ради народних депутатів 22 скликання «Про Герб Семенівського району, в якому зазначається:

 

«Згідно розпоряджень Семенівської районної ради від 21 серпня 1995 року № 164 та районної державної адміністрації від 13 грудня 1995 року № 121 «Про проведення конкурсу по розробці Герба Семенівського району» і на підставі підсумкового протоколу від 6 лютого 1996 року районної комісії про проведення конкурсу на кращий проект Герба районна рада народних депутатів вирішила:

1. Затвердити як Герб Семенівського району та міста Семенівка проект Герба, розроблений авторським колективом у складі: кандидата історичних наук, доцента, декана історичного факультету Чернігівського державного педагогічного інституту О.Б.Коваленка, заступника голови Семенівської райдержадміністрації О.Ф.Бичкова, художника викладача історичного факультету С.В.Дмітрієнко.

2. Малюнок Герба, пояснювальна записка і протокол конкурсної комісії додається.

3. Роботу по популяризації Герба Семенівського району зацікавленими організаціями проводити на підставі діючого законодавства.

4. Використання Герба комерційними організаціями та підприємствами дозволяється на умовах чинного законодавства.

                                         

Голова районної ради народних депутатів                                 О.Є.Порва.

 

 

Додаток № 1

до рішення 6-ї сесії 22-го скликання Семенівської районної ради від 23.05.1996 року «Герб міста Семенівка та Семенівського району»

 

Пояснювальна записка.

 

    Герб Семенівського району являє собою геральдичний щит зеленого кольору, що символізує природні умови лісового поліського краю. Оскільки засновником Семенівки вважається син Гетьмана Лівобережної України другої половини 17 століття Івана Самойловича Стародубський полковник Семен Самойлович, на щиті вміщено емблему Війська Запорізького /як тоді йменувалася козацька держава/ - фігуру козака з рушницею та шаблею, обрамовану урочистим лавровим вінком, а також фамільний герб родини Самойловичів /три чорних латинських хрести на червоному фоні, які символізують Трійцю – зв'язок минулого, сучасного та майбутнього і є знаком – тотемом, оберегом від усього поганого та негативного/. Кольорова гамма емблеми – жовта фігура козака на синьому фоні – відповідає кольорам державного прапора України.

Автори Герба – кандидат історичних наук, доцент Олександр Коваленко і заступник голови Семенівської районної ради з виконавчої роботи Олександр Бичков. Художнє опрацювання Герба Сергія Дмітрієнка.

 

За період з 1996 по 2014 роки проводилася різнопланова робота по популяризації Герба міста Семенівка та Семенівського району. На замовлення районної ради та райдержадміністрації художником Олександром Дьомичевим були виконані масштабні зображення Герба Семенівки та Семенівського району, які були встановлені  на стелах на в’їздах на територію району зі сторони Чернігова, Новгород – Сіверського, Стародубу /на українсько-російському кордоні/, в районному історико - краєзнавчому музеї, на центральній стелі в центрі міста Семенівка – в міському парку.

 

Коротка та розгорнута характеристика Герба друкувалася в газеті «Життя Семенівщини в 1996 році, краєзнавчій книзі «Наш край родной Семёновщина: материалы по истории и географии Семёновского района Черниговской области», яка була видана у 2000 році. Зображення Гербу та пояснювальна записка до нього публікувалися в щорічних календарях, які видавало товариство «Чернігівське земляцтво в місті Києві», в Енциклопедії сучасної України, інших виданнях.

 

Сьогодні Герб міста Семенівки та Семенівського району всіма визнаний і невід’ємний символ міста Семенівка та Семенівського району, який широко репрезентує Семенівку та Семенівщину, який поважає кожен житель міста та району.

 

 

Прапор Семенівського району.

 

  Прапор Семенівського району затверджений рішенням 9-ї сесії 6-го скликання Семенівської районної ради 18 вересня 2012 року. В рішенні сказано, що «Відповідно до Указу Президента України від 18 травня 2000 року «Про впорядкування геральдичної справи в Україні», враховуючи пропозиції Українського Геральдичного Товариства, історичні, культурні, соціально-економічні та інші місцеві особливості і традиції району, результати проведення конкурсу, рекомендації профільної комісії районної ради, керуючись статтею 22 та 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада вирішила:

 

1. Затвердити прапор Семенівського району /графічне зображення додається/.

2. Затвердити Положення «Про зміст, опис та порядок використання символіки Семенівського району /додається/.

3. Районні газеті «Життя Семенівщини» опублікувати це рішення для широкого ознайомлення громадськості.

4. Вважати, що прапор і Герб Семенівського району є символами територіальної громади і до їх зображення ставитися з пошаною.

 

Голова районної ради           Л.М. Салімон.

 

 

Згідно пункту 1.2 цього рішення визначено, що: «Прапор району – прямокутне полотнище у співвідношенні 2х3, що складається з трьох смуг /шириною 1/3 ширини прапора/ різного кольору, які символічно виражають історичні і духовні традиції Семенівщини.

Голубий, як колір ясного неба, символізує постійність, удосконаленість, славу, честь і мир.

Малиновий символізує героїзм, військову звитягу, силу, мужність і хоробрість.

Зелена смуга на прапорі символізує природні умови Полісся, а також цей колір є символом достатку і надії.

У лівій частині прапору розташований герб району.

   

 

2. Порядок використання символіки.

 

    2.1. Герб та Прапор є складові частини районної символіки і використовуються як атрибути ознак влади територіальної громади району.

    2.2. Використання Гербу і Прапора Семенівського району у комерційній діяльності проводиться лише з дозволу районної ради або уповноваженого нею органу на визначених умовах.

    Порядок використання символіки органами державної виконавчої влади визначається розпорядженням голови районної державної адміністрації.

     2.3. Герб обов’язково встановлюється /розміщується/:

  - у кабінеті голови районної ради;

  - у кабінеті голови райдержадміністрації;

  - у залі засідань районної ради;

  - у місцях проведення офіційних заходів та урочистостей, які проводять районні органи влади;

   - на кордонах сполучень Семенівського району з іншими районами Чернігівської області.

            Герб може встановлюватись /розміщуватись/:

  • у приміщення районної ради, районної державної адміністрації, сільських рад;
  • у залі урочистих подій РАГСу, у кімнатах-приймальнях громадян районних державних органів та їх соціальних служб, громадських приймальнях депутатів районної ради та приміщеннях органів самоорганізації населення;
  • на нагородних документах районної ради і  районної державної адміністрації, запрошеннях, посвідченнях та інших офіційних документах районної влади.

                Зображення Герба може використовуватися:

  • при виготовленні буклетів, значків, вимпелів, сувенірів з елементами символіки;
  • підприємствами району для реклами своїх товарів і послуг в комерційних інтересах, на важливих документах /угодах і т.п./, у якості елемента штампу і печатки тільки з дозволу районної ради.

                2.4. Прапор обов’язково встановлюється:

   - у кабінеті голови районної ради;

   - у кабінеті голови районної державної адміністрації;

   - у залі засідань під час проведення сесій районної ради;

   - у місцях проведення офіційних заходів та урочистостей, які проводять районні органи влади.

               Прапор може встановлюватися:

  • на будинках сільських рад;
  •  у приміщення районної ради, районної державної адміністрації;
  • На будинках району поруч із державним прапором із лівого геральдичного боку або нижче державного прапора в дні державних свят.

              Зображення Прапора може використовуватися:

  • на грамотах, вітальних листках, важливих документах /угодах і т.п./ органів влади району.

                 Прапор району при одночасному піднятті з державним прапором України не повинен перевищувати його за параметрами.

      На знак всенародного трауру до Прапора Семенівського району та його дублікатів кріпиться чорна стрічка.

           2.5. Виключні права на використання Герба та Прапора мають районна рада та районна державна адміністрація.

          2.6. Контроль за додержанням порядку використання символіки Семенівського району, встановленого цим Положенням, здійснюється головою районної ради, головою районної державної адміністрації.

 

 

Прапор Семенівського району у Семенівській районній раді

 

 

Гімн міста Семенівка.

 

Гімн міста Семенівка був розроблений на конкурсній основі на замовлення Семенівської міської ради у 2009 році і затверджений рішенням 28-ї сесії 5-го скликання Семенівської міської ради від 10 грудня 2009 року.

 

В рішенні сказано:

 

«Розглянувши надані проекти Гімну міста Семенівка, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з гуманітарних питань та керуючись статтею 22 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада вирішила:

1. Визначити переможцем конкурсу та затвердити в якості Гімну міста Семенівка проект Гімну /музика та слова/ Горєлого Владислава Олександровича.

2. Вручити переможцю грошову винагороду в сумі 200 гривень.

3. Результати конкурсу та музику і текст Гімну розмістити на сайті Семенівської міської ради: semenivka-rada.com

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань, законності та правопорядку.

 

        Міський голова                       О.Ф.Бичков.

 

 

 

Гімн міста Семенівка.

 

       

      

1

На березі Ревни містечко наше є

Його ліси й лани миліші за усе.

Озера та поля годують нас завжди.

Семенівська земля – у серці моїм ти.

 

      Приспів:

Семенівко, Семенівко – ти рідна сторона.

Семенівко, Семенівко – у мене ти одна.

                 

2

З далеких тих часів наш край славетний був,

Є в ньому в наші дні талановитий люд.

До тебе принесем, Семенівко, свій дар,

Подякуєм за все в молитвах і піснях.

 

      Приспів:

Семенівко, Семенівко – ти рідна сторона.

Семенівко, Семенівко – у мене ти одна.

 

 

Владислав Горєлий, автор гімна Семенівки

 

 

Преподобний Симеон Столпнік – духовний покровитель міста Семенівка

 

    Основна частина жителів міста Семенівка – православні християни. Духовний центр розташований в центрі міста – церква Казанської ікони Божої Матері, зведена у 1875 році.

 

У 2001 році, на прохання жителів міста і клопотання керівництва районної державної адміністрації та міської ради, настоятелем церкви Казанської ікони Божої Матері Протиієреєм Валерієм Васильовичем Смєєм був затверджений святий покровитель міста Семенівки.

 

Преподобний Симеон Столпнік обраний за назвою міста та за іменем засновника міста, Стародубського полковника Семена Івановича Самойловича.

 

Пам'ять преподобного Симеона Столпніка святкується церквою 14 вересня /1 вересня за старим стилем/, в день початку індикта – церковного новоліття.

 

Згідно церковним канонам, кожній людині дається ім’я на честь одного із святих, який з цього часу стає небесним покровителем людини. Саме до нього вона в молитвах звертається у пошуках захисту і допомоги.

 

Також, за давньою християнської традицією, на Україні населені пункти мали своїх святих покровителів, імена яких обиралися священиком та громадою за назвою населеного пункту, або за знаменною подією в його історії. Іноді місто має своїм небесним покровителем святого, ім’я якого носив засновник міста, або людина, що зробила в ньому багато добрих справ.

Саме тому святим покровителем міста Семенівка, настоятелем головного семенівського православного храму та Семенівського району Протиєреєм Валерієм Смієм проголошено Симеона Столпніка.

 

 

Православні поклонні хрести

 

На 6-ти в’їздах в місто Семенівку в 2009 році було встановлено 6 трьохметрових дубових православних поклонних хреста. Поклонні хрести були встановлені на прохання настоятеля церкви Казанської ікони Божої Матері  - головного православного храму міста Семенівка Протиєреєя Валерія Смєя працівниками бригади з благоустрою міста міської ради.

 

Православ’я – релігія більшості жителів нашого краю починаючи з 980 року.

 

Поклонні хрести з найдавніших часів встановлювалися в України на в’їздах в населені пункти – міста та села. Вони символізують Божий захист населеного пункту і його жителів від усього лихого і Благословіння на процвітання і добрі справи.

 

 

Завершуючи статтю про місцеву символіку міста Семенівка та Семенівського району Чернігівської області слід зазначити:

 

 

 

 

Список використаних джерел.

 

1. Словник іншомовних слів.  Київ УРЕ.

2. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». Стаття 22.

3. Бичков О.Ф., Гузоватий С.М.  Семенівка – європейське місто.  Чернігів. Видавець Лозовий В.М. 2011, 80с.

4. А.Ф.Бычков, А.Н.Неруш, С.М. Гузоватый, А.Е.Писная. Наш край родной Семёновщина: Материалы по истории и географии Семёновского района Черниговской области.   Киев.   Техника, 2000, 176 с, с 99 – 102.

5. Рішення 9-ї сесії 6-го скликання Семенівської міської ради Чернігівської області від 18 вересня 2012 року «Про затвердження символіки Семенівського району».

6. Рішення 28-ї сесії 5-го скликання  Семенівської міської ради від 10 грудня 2009 року «Про затвердження Гімну міста Семенівка».

7. Бичков О.Ф., Гузоватий С.М. Семенівка – європейське місто. Чернігів. Видавець Лозовий В.М. 2011.    

 

 

 

 


Понравилась новость - поделись в социальных сетях


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Як це було ... | Просмотров: 3124 | Добавил: shabalin74 | Теги: Семенівський район, Семенівка, Семенівщина | Рейтинг: 5.0/1

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ В БЛОГАХ НАШЕГО САЙТА


Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архив записів



Наше опитування
Какое меню на сайте удобнее ?
Всього відповідей: 33

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать