. РОЗВИТОК СЕМЕНІВСЬКОГО КРАЮ У СКЛАДІ ЛИТВИ ТА ПОЛЬЩІ В ХІІІ-XVI СТ. - 5 Липня 2015 - Блог - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
П`ятниця, 10.05.2024, 17:22
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Инфраструктура [55]
Комунальні служби, Енергетики, Газове господарство, Тепло та ін.
Блог голови Семенівської РДА. [69]
Блог голови Семенівської РДА. Блог веде особисто голова Семенівської РДА - Деденко С.І.
Економічний блог. [145]
Блог веде, спеціаліст сектору економіки Семенівскої РДА.
Блог освіти району [182]
Блог педагогів, методистів та людей, що працюють на ниві освіти і науки
Блог юридичних служб. [63]
Семенівський районний центр зайнятості. [0]
Семенівський районний центр зайнятості- інформує.
Блог правоохоронців [26]
Прикордоння [24]
Блог прикордонної та митної служби
Блог усіх небайдужих [41]
Всім про все
Життя видатних людей [39]
Історії з життя видатних земляків
Духовне виховання [59]
Духовне виховання особистості
А чи знаєте Ви? [44]
Блог, де розміщується інформація про цікаві факти, події і т.п.
Людям про людей [38]
Матеріали про людей, їх життя, долі
Як це було ... [36]
Історичні нариси, довідки та події Семенівки та Семенівського краю
З глибин серця... [27]
Час минає, та є дві речі, які йому не підвладні: Пам"ять та Мистецтво, яке є людською спробою зробити прекрасне вічним...

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Наши: 0


[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2015 » Липень » 5 » РОЗВИТОК СЕМЕНІВСЬКОГО КРАЮ У СКЛАДІ ЛИТВИ ТА ПОЛЬЩІ В ХІІІ-XVI СТ.
2" class="eBlock">
06:00
РОЗВИТОК СЕМЕНІВСЬКОГО КРАЮ У СКЛАДІ ЛИТВИ ТА ПОЛЬЩІ В ХІІІ-XVI СТ.

   Після підкорення Київської Русі татаро-монголами, литовські князі проводять щодо давньоруських земель експансіоністську політику, направлену на приєднання до Литви дезорганізованих давньоруських князівств.

 

За даними історика І. П. Крип’якевича, у 1320 році Литовський великий князь Гедимін зайняв Берестейщину та Пінщину.  У 1350 році, князь Ольгерд, син Гедиміна, приєднав до Литви Чернігово-Сіверську землю, в тому числі і територію, на якій зараз розташовано місто Семенівка та Семенівський район. До 60-х років XIV ст. Литва зайняла половину території колишньої давньоруської держави Київська Русь.

 

Литовські князі добули ці землі майже без боротьби. Місцеве населення спротиву не чинило, сприймало нову владу позитивно, як визволителів від татаро-монголів, захисників від нападу Ординців. Литовські князі користувалися підтримкою місцевого населення ще й тому, що майже всі були православної віри, поважали місцеві звичаї та уклад життя, зберегли давню організацію суспільств. «Ми старини не ламаємо і новини не вводимо» - такий лозунг Литовські великі князі декларували у своїх документах, залишаючи місцевому населенню його господарський уклад, форми самоврядування, церкви, місцеві традиції і звички. Але в реальності Литва внесла істотні зміни в устрій та життя України, в тому числі і нашого краю.

 

Литовське князівство було феодальною державою західноєвропейського типу, що прагнуло до централізації влади. Вся влада була у великого князя. Він давав удільним феодалам за службу землі і міг в будь-який час їх забрати. Різні землі Литовського князівства мали своє самоврядування, але воно обмежувалося господарськими справами, судом, опікою над церквою, дрібними місцевими проблемами і не переважувало компетенції центральної влади.

 

В Україні Литовські князі забрали реальну владу з рук українських князів і передали її своїм намісникам, намагаючись тим самим знищити в Україні бажання до створення самостійного державного життя. Литовська держава не була державною українською. Разом з тим українська аристократія мала право працювати в центральних державних установах Литовського князівства, займати військові посади, керувати населенням свого краю, утримувати своє військо, входити в адміністрації територій. Українці, росіяни та білоруси на території литовського князівства мали рівні права з корінними литовцями. Православна церква мала привілейоване становище. Державною мовою Литовського князівства була давньоруська мова. Тому, незважаючи на те, що литовські князі жорстко виступали проти автономічних тенденцій української еліти, українські феодали були міцно прив’язані до Литовської держави, служили їй зі щирим патріотизмом, захищаючи та піклуючись про її процвітання та могутність.

 

Просте населення України, в тому числі і нашого краю, також позитивно відносилося до життя у складі Литовського князівства. Литва в цей період проводила політику, направлену на відновлення населених пунктів Сіверської землі, в тому числі нашого краю, які прийшли в запустіння в період татаро-монгольського іга, сприяла заселенню території, розвитку економіки. В цей час на території краю з’являються скляні заводи – гути, розвивається виробництво дьогтю, поташу, будуються млини, виникають нові населені пункти.

 

Селяни, які складали основну частину населення краю, платили феодалам натуральний та грошовий оброк («дякли» та «чинш») та відпрацьовувати панщину, відбували військову повинність.

 

Історія Семенівщини в XIV-XVI ст. майже не висвітлена в історичній літературі, проте з деяких історичних джерел можна дізнатися цікаві історичні факти з історії краю тих часів. У дослідженні історика А. Яблонського «Чернігівщина. Словарь географический», виданій у 1896 році, на основі старовинних литовських літописів розповідається про розвиток Чернігівських земель до 1648 року, називаються села, які входили до складу Жадовської волості Новгород-Сіверського староства до 1648 року. Село Жадово знаходилося на відстані 18-ти кілометрів від сучасного міста Семенівка. Тому даємо повну цитату: «У складі Новгород-Сіверського староства площею 800 квадратних міль,  кордони якого доходили до півночі, впритул до берегів річок Ревна та Ірванець (Рванніца) і належала по ленному праву поміщикам Пясочинським. Там знаходилися ц XIV-XV ст. с. Жадово, Машево, Погорільці. Крім цих сіл в «Акті Варшавської комісії» 1668 року називається також 12 поселень та хуторів, приналежних Жадівській волості, які на момент 1648 року не збереглися, але було відомо їх назви: Роятичи, Павшенськ, Горбатсткое, Приборск, Любеч, Львівщина, Наробин, Маньковщина, Кабецин». Майбутнім дослідникам історії Семенівщини буде потрібно з’ясувати місце розташування та історію цих загадкових, давно зниклих населених пунктів навколо Семенівки та Жадова.

 

 Місцевими жителями в 2011 році в селі Тимоновичі, яке знаходиться в 20 км від м. Семенівка було знайдено декілька монет пражського грошу. Часів Вацлаву IV, які мали широке розповсюдження на території Литовського князівства. Це підтверджує активне економічне життя краю в ті часи. Жителі нашого краю, які відбували військову повинність у складі Литовського війська, могли брати участь в боях Литовського війська на чолі з князем Вітовтом у 1399 році з татарами на річці Ворскла, внаслідок якої Литва значно розширила свої кордони до Чорного моря та Криму. А також у 1410 році, у знаменитій Грюнвальдській битві , у складі Стародубської сотні.

 

Після об’єднання у 1569 році Литви з Польщею та утворення спільної держави Річ Посполита, починається політика колонізації українських земель.

 

Історик О. М. Лазаревський в книзі «Описание Старой  Малороссии. Полк Стародубський» пише: «Цей період був в історії  України непростим.  Свідки згадували про часи «лядської неволі» як про дуже важкі часи».

 

З кінця XV ст. активізувалася боротьба за володіння Сіверськими та Стародубськими землями, куди входила і територія, яку зараз займає Семенівщина, між Литовським князівством та Московською державою. Для цього використовувалася і релігійна віра місцевих жителів – православних християн. «Коли, - пише О. М. Лазаревський в своїй книзі – окатоличена Литва захотіла окатоличити і народ Сіверської землі, то населення протестувало проти посягань на православну віру.

У 1500 році Стародубський князь Семен пише в листі російському царю Івану: «Усе наше православне християнство хотять охрестити у латинську віру. Але наша Русь вельми Литву не любить. Прийми, Государ, нас під свою руку».

У 1500 році територія нашого краю, разом з усією Стародубщиною та частиною Сіверщини була приєднана до Російської держави, у складі якої знаходилася до 1619 року. У 1619 році обезсилене «смутним временем» Російське царство, за умовами Деулінського перемир’я, було вимушене уступити Стародубщину та Сіверщину, в тому числі і наш край, полякам.

 

З 1620 по 1648 роки територія, яку зараз займає Семенівка, входила до складу Речі Посполитої, знаходячись у складі Стародубського староства, яке входило до складу Смоленського воєводства, куди входила також частина населених пунктів Семенівського району. Деякі села Семенівщини входили в цей час до складу Новгород-Сіверського староства Чернігівського воєводства.

 

У 1648-1654 роках, внаслідок визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького населені пункти Семенівщини визволялися з-під польсько-литовської влади. Було розпочато новий період історичного розвитку краю у складі української козацької держави.

 

За матеріалами книги «Семенівка – європейське місто»

(авт. О. Ф. Бичков, С. М. Гузоватий)

 

 

 


Понравилась новость - поделись в социальных сетях


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Як це було ... | Просмотров: 1312 | Добавил: shabalin74 | Теги: історія, Семенівщина | Рейтинг: 5.0/1

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ В БЛОГАХ НАШЕГО САЙТА


Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записів



Наше опитування
Этот сайт я посещаю:
Всього відповідей: 47

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать