. Семенівські школярі взяли участь у Всеукраїнському вишколі «Джура – Прикордонник». - 1 Серпня 2017 - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
Неділя, 19.05.2024, 05:10
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Новини краю [1156]
Семенівщина спортивна [304]
Наш ексклюзив [108]
Новини звідусіль [104]
Інше [65]
Навколо нас [18]
Газета "Гарт" про наш край [31]

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 9
Гостей: 9
Наши: 0


[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2017 » Серпень » 1 » Семенівські школярі взяли участь у Всеукраїнському вишколі «Джура – Прикордонник».
18:33
Семенівські школярі взяли участь у Всеукраїнському вишколі «Джура – Прикордонник».

 Ранкова маршрутка везла нас в Чернігів. Нас – це мене та двох дев’ятикласників. Усілякі сумніви снували всередині, адже вперше був у ролі супроводжуючого, тож  хвилювався більше ніж воно було того варто. Попереду чекала Черкащина та десять днів невідомого для мене дійства – вишколу. Збір прикордонних районів Чернігівщини, доба  познайомитися з іншими представниками делегації,  «Ікарус» упевненою ходою мчить нас, сіверян, південніше.


Спершу все є новим і незрозумілим навіть для нас, виховників, що казати про безпосередніх учасників, вибачте, вже не учасників – джур. Широкі очі, які жадібно намагаються охопити картинку навколо, нові знайомства, розподіл на рої, відразу відчувся впевнений кулак правління таборової старшини, які, на щастя, на відміну від нас мали добре уявлення, що, де і як робити.

Далі все йшло з кожним днем краще: джури та виховники звиклися з новим насиченим графіком, вловили суть і почали отримувати задоволення, адже «роззути» очі було де і на що: нова інформація, нові місця, нові й цікаві події навкруг та знайомства з представниками всієї країни – як на мене, пристойна заміна пустій траті часу вдома влітку.
Забіжу трохи наперед, це було для мене незвичайним відчуттям, адже протягом десяти днів вони настільки встигли змінитися, змінитися в мене на очах. Я пам’ятаю перші години нашого перебування, коли якийсь із невпевнених роїв устиг кудись не туди піти після вечірньої збірки. Пан хорунжий прийняв позицію «упор лежачи», перед ним в такій же позі джури, і замість звичних армійських «раз – два»  звучало: «Дисципліна – наш порядок», до тих пір, доки «втрачені» нарешті не знайшлися. Проте в останні дні ці дев’ятикласники стали справжніми командами і здавалися мені куди старшими за мене самого – на стільки чітко й злагоджено все у них виходило. Однозначно, ніщо не було даремним, якщо все було настільки очевидним.

Ми багато чого почерпнули, так, саме ми – виховники й джури, адже кожен вчився по-своєму, а вчитися, як то відомо, треба протягом життя. Для себе, наприклад,  трохи глибше поглянув на питання національної свідомості молоді, особливо, молоді прикордонних районів. Хто зна, коли б виховна робота велась належним чином двадцять п’ять років тому, коли б прикордонним районам приділялась особлива увага, чи пустила би біда зі сходу коріння на нашій землі? Відкрив для себе невідомі (а я певен, що не тільки мені) сторінки історії України, котрі успішно виривалися майже 80 років життя при союзі, а наступні двадцять ніхто особливо не відновлював – Холодний Яр, український опір на Черкащині. Про радянських партизан ми знаємо всі, а це якось і не відомо особливо – чому?
Окрім цього розширилися кордони уяви про роботу прикордонників, адже ми отримали короткий екскурс у цю справу, нас ознайомили з азами в різних напрямках питання, коротко й суттєво донесли нову інформацію. Очі дітей світилися зацікавленням.

Паралельно джури виконували основну програму гри, з якою були знайомі зі школи: «Відун», «Лава на лаву», «Впоряд», «Ватра», знайомилися зі слідопитством, спортивним орієнтуванням, озброєнням, слухали лекції по історії українського кордону. Було місце й для розваг, за допомогою старшини освоювали козацькі забави, пробували битися на шаблях, «важили» булаву, намагалися впоратися з батогом, споглядали майстер-класи від представників козацтва та прикордонників, слухали духовий оркестр – їй-Богу, усього не можу згадати без програми, адже програма виховника дещо відрізнялася.
Варто окремо зупинитися на екскурсіях, ми їх мали дві. Перша – Канів, Чернеча гора, могила Тараса Шевченка, музей. Година дороги та 365 сходинок угору вели нас до могили Кобзаря, чи випаде колись потрапити туди ще раз середньостатистичному провінціалу ? Не певен за себе. Відвідали музей, сповнений експонатів, вклонилися Митцю, поклали квіти та переконалися, що його заповіт було виконано – Дніпро і кручі.


Друга подорож – Холодний Яр,партизанська місцевість. Саме там існувала вільна Холодноярівська республіка, котра боронила свої оселі, даючи опір більшовикам, демонструючи непокору грабіжницькій хлібозаготівлі та насадженню чужої ідеології. Тисячолітній Мотронинський монастир, дуб Максима Залізняка, котрий пам’ятає більше всіх істориків, Гетьманське озеро, де відновлено козацьку традицію святити зброю, резиденція Богдана Хмельницького в Чигирині – це враження на все життя, є що запам’ятати.


Перші пара днів видалися важкуватими,доки «вливалися», потім організм звик і втягнувся. Врешті-решт ніхто не хотів їхати назад, адже тільки-но добряче з усіма роззнайомилися – а вже заключний концерт, подяки та грамоти, час рушати додому… Лаштуючись в дорогу, відчувалося, що ми залишили частинку себе: в цьому місці, в нових знайомих, в тих непідробних емоціях, які ми щиро випромінювали навколо себе, і, звісно, нам було жаль…
Ще одна ніч в Чернігові. Тепер дише з новгородсіверцями, котрі як і ми – «дальняки». Уже спокійно й неквапом прогулюємося спочатку вечірнім а потім нічним Черніговом, насолоджуючись незвичним для провінціалів життям. Можна не поспішати в ліжко, завтра не чекає о 7:15 руханка, ранкова збірка о 8:15 та черга до їдальні, попереду – лише дорога до рідних, але то буде лише завтра по обіді, тож можемо собі дозволити трохи розслабитися…


Не знаю, чи буде наступного року все за сьогоднішніми планами, чи випаде нам змога взяти участь знову – наперед не загадують. Але я певен, що мої діти ( діти, яких я супроводжував) з радістю повернуться туди ще раз, я певен, що вони отримали гарний життєвий урок і зробили свої власні висновки. 
На мою думку, саме так і повинен формуватися здоровий громадянин своєї країни, все просто: тобі трошки краще розповідають історію предків, дають змогу працювати в команді, приправляють акцентом на любові до свого, рідного,частково  розбавляють грою та змащують усе чимось цікавим – рецепт надійний. Жодної політики, жодної агресії, жодної пропаганди – ти дійсно відчуваєш себе Громадянином, опираючись на плече товариша, котрий бог зна звідки, так само як і ти, такий самий як і ти. Дійсно жаль, що це не двадцять п’ять років тому…
Ми вдячні нашому керівництву, що нам довірили таку важливу справу, а в майбутньому навчальному році на нас чекає робота. Протягом вересня ми розповімо й іншим учням навчальних закладів району свої спогади і враження, намагаючись якомога яскравіше й точніше передати свої знання, спогади, емоції, щоби зернятка, посаджені в нас, проросли ціпким корінням уже вдома.




Сподобалася новина - поділися нею в соціальних мережах.


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Новини краю | Просмотров: 917 | Добавил: Aleks_P | Рейтинг: 5.0/1

ЧИТАЙТЕ ЕЩЕ НОВОСТИ НА НАШЕМ САЙТЕ:

Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архив записів



Наше опитування
Чи хотіли б Ви їздити маршрутним таксі до Корюківки за покупками в магазин АТБ ?
Всього відповідей: 17

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать