Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Гриби здатні накопичувати в собі з’єднання важких металів. А одним з найбільш активних їх розповсюджувачів є автотранспорт, його вихлопні гази. Тому не збирайте гриби, що ростуть вздовж автомагістралей. Від регулярного їх вживання може розвинутися анемія і зменшитись здатність організму чинити опір інфекційним захворюванням.
Часто отрутні гриби бувають схожі на широко розповсюджені їстівні гриби, і недосвідчений грибник може їх легко поплутати. В одних випадках ця подібність задоволена поверхово, а в інших настільки сильно, що при визначенні грибів помилитися може навіть збирач з великим досвідом. Такі гриби називають грибами-двійниками. Відомо багато їхніх видів, причому особливо небезпечно, що двійники є в багатьох смертельно отрутних грибів. Це і приводить нерідко до фатальних помилок при зборі грибів, служить однією з найбільш частих причин грибних отруєнь.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Не збирайте гриби:
якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
“печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;
не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності.
Застереження для грибників:
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні –викидайте;
- нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте;
-гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
- при обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте;
- лише тоді гриби можна варити або смажити;
- обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
- не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
- гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються;
- у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
- значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння;
- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів, неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм;
- гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням:
▪ усі їстівні гриби мають приємний смак;
▪ отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний;
▪ усі гриби в молодому віці їстівні;
▪ личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;
▪ опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;
▪ цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;
▪ отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин;
сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
Перша допомога при отруєнні грибами:
♦ викличте “Швидку медичну допомогу”;
♦ одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок, випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;
♦ натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту;
♦ прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
♦ після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс;
♦ покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
♦ з’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику, займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Підготував В. Ярош, МВН
обласних та міста Чернігова курсів
удосконалення керівних кадрів
|