. Завдання шкіл - дати якісну освіту всім дітям - 18 Листопада 2016 - Блог - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
Середа, 24.04.2024, 03:27
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Инфраструктура [55]
Комунальні служби, Енергетики, Газове господарство, Тепло та ін.
Блог голови Семенівської РДА. [69]
Блог голови Семенівської РДА. Блог веде особисто голова Семенівської РДА - Деденко С.І.
Економічний блог. [145]
Блог веде, спеціаліст сектору економіки Семенівскої РДА.
Блог освіти району [182]
Блог педагогів, методистів та людей, що працюють на ниві освіти і науки
Блог юридичних служб. [63]
Семенівський районний центр зайнятості. [0]
Семенівський районний центр зайнятості- інформує.
Блог правоохоронців [26]
Прикордоння [24]
Блог прикордонної та митної служби
Блог усіх небайдужих [41]
Всім про все
Життя видатних людей [39]
Історії з життя видатних земляків
Духовне виховання [59]
Духовне виховання особистості
А чи знаєте Ви? [44]
Блог, де розміщується інформація про цікаві факти, події і т.п.
Людям про людей [38]
Матеріали про людей, їх життя, долі
Як це було ... [36]
Історичні нариси, довідки та події Семенівки та Семенівського краю
З глибин серця... [27]
Час минає, та є дві речі, які йому не підвладні: Пам"ять та Мистецтво, яке є людською спробою зробити прекрасне вічним...

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Наши: 0


[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2016 » Листопад » 18 » Завдання шкіл - дати якісну освіту всім дітям
2" class="eBlock">
06:00
Завдання шкіл - дати якісну освіту всім дітям

Автор - Ганна Високос, "Деснянка" №47 (627) від 17 листопада 2016

Зміни у будь-якій галузі життя завжди викликають дискусії, суперечки, часто - побоювання, щоб не стало гірше.

Особливо суспільство тривожать реформи, що стосуються дітей. І це зрозуміло, адже діти - найцінніше, що має людина і країна.

 

Де вчитимуться сільські школярі, у яких педагогів, які знання отримають, що буде з учителями малих шкіл, які планують закрити?

 

 

На ці та інші запитання відповідали учасники круглого столу «Формування нової моделі освітніх закладів»: начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Микола Конопацький, проректор із науково-педагогічної та виховної роботи Чернігівського національного педуніверситету ім. Т. Г. Шевченка Анатолій Тимошенко, голова громадської організації «Жменя», депутат міської ради Регіна Гусак, директор Ріпкинської загальноосвітньої школи №2 Сергій Лебедко, вчителька названої школи Наталія Кучерява та голова курсантсько-студентського самоврядування Чернігівської академії державної пенітенціарної служби України Андрій Афанасенко.

 

Крім великої території, ще й складна демографія - Реформування освітньої галузі триває в усій країні, - сказав Микола Конопацький. - Новим законом про освіту передбачено привести структуру вітчизняної освітньої галузі у відповідність до потреб сучасної економіки та інтеграції України в європейський економічний і культурний простір. До закону було внесено й зауваження освітян Чернігівщини, адже кожен регіон має свої особливості. У нас, крім великої території, - складна демографічна ситуація. Все це впливає на формування нової мережі освітніх закладів.

 

Часу на роздуми небагато, адже запровадження 12-річної системи освіти для початкової школи передбачено з 2018 року, для учнів 5-9 класів (базова освіта) - з 2022-го, для старшої школи (профільна середня освіта) - з 2027 року.

 

Наша область давно має один із найгірших демографічних показників у країні: учнівський контингент області скоротився на 43 тисячі (32%). Тому заходи з оптимізації шкільної мережі розпочалися з 2005 року. З того часу закрито 228 шкіл (29,5%).

 

Але підхід Міністерства освіти такий, що початкова школа має бути в тому селі, де живе дитина. Першокласники вже з 1 вересня нинішнього року навчаються за новою програмою, основна ідея якої - дати дитині змогу проявити свої здібності і таланти. Адже поганих дітей немає, кожна дитина -унікальна особистість.

 

Стан освітньої мережі Чернігівщини

 

У 2016-17 навчальному році в області функціонує 546 загальноосвітніх шкіл: 394 -у сільській місцевості, з них малокомплек-тних - 291 (53,3%). Цей статус має кожен другий заклад в області. По країні в середньому - кожен п’ятий.

 

У нашому регіоні діють 183 школи І-ІІІ ступенів, учнівський контингент яких 100 і менше учнів. У 92 школах І-ІІ ступеня - по 40 і менше учнів. А в 14 початкових школах навчається менше 10 учнів. У 38 малокомп-лектних школах немає 10-го або 11-го класів. У 5 школах немає старших класів.

 

До опорних шкіл підвозять дітей з 690 населених пунктів. Такого немає ніде в Україні. Щоденний пробіг 264 шкільних автобусів -до 13 тисяч кілометрів, працює і орендований транспорт. Цьогоріч придбано 34 нові автобуси.

 

Внаслідок оптимізації освітньої мережі (на початок 2016-2017 навчального року закрито 32 школи, у 12 - понижено ступінь) вивільнено 158 педагогів. Із них 78 працюють нині в інших навчальних закладах, 36 пішли на пенсію, решта - знайшли іншу роботу.

 

Утримання одного учня в школі протягом навчального року по країні становило 8 898 гривень. А середня вартість утримання учня в нашій області - 12 329 гривень. У мало-комплектних школах цифра сягає 20 тисяч гривень, а є й такі, де навчання однієї дитини обходиться в понад ЗО тисяч.

 

Сьогодні у загальноосвітніх школах області навчається 91,3 тисячі учнів. Під час затвердження Державного бюджету враховується середня вартість утримання учня незалежно від того, де він навчається - у густонаселеному регіоні чи на Чернігівщині. А для сільських шкіл середню вартість (минулого року - 8 898 гривень) множать на коефіцієнт 1,7.

 

Втім, це не рятує ситуацію: на зарплати, комунальні послуги, розвиток матеріально-технічної бази, капітальний ремонт коштів не вистачає. Тому невчасні виплати зарплат учителям стали «хронічною хворобою» Чернігівщини.

 

Цьогоріч освітянам не вистачило 132 мільйони гривень. І керівництво області знову звернулося до Кабміну стосовно виділення додаткових коштів освітньої субвенції, щоб погасити борги перед учителями. Наразі це питання розглядають в уряді. Але хіба це вихід?

 

Не треба красти у дітей майбутнє

 

Нинішнього навчального року держава не фінансує школи, у яких менше 25 учнів (окрім початкових). Торік таких навчальних закладів в області було 79: 62 школи І—II, І-ІІІ ступенів і 17 початкових. Місцеві органи влади ухвалили рішення про закриття 20 шкіл, було призупинено діяльність 11 (батьки перевели дітей в інші заклади), одну реорганізовано в дошкільний заклад. Загалом на 1 вересня 2016 року в області закрито 32 школи.

 

За словами голови облдержадміністрації Валерія Куліча, ця цифра мала бути більшою, у межах 62. Але люди різними способами збільшили кількість учнів: у Ріпкинському районі брали дітей зі Славутича, вдавалися до інших спекуляцій. Тому такі школи досі функціонують.

 

- Є шість шкіл, де навчаються від 6-ти до 24-х учнів. Ці заклади утримують органи місцевого самоврядування або сільськогосподарські підприємства, - наголосив очільник області. - Проблем із фінансуванням там немає, але стоїть питання якості знань. У нас дуже сумна статистика: якщо за минулий навчальний рік рівень незадовільного складання ЗНО в міських школах становив 8%, то в сільських - 28%. Ситуація, коли один учитель викладає десяток предметів - типова для малокомплектних шкіл. Тому головне питання - якість знань дітей, які навчаються в таких школах. Яку вони отримають освіту і яке майбутнє?

 

Школи закриває саме життя

 

Тим, хто звинувачує управлінців у закритті шкіл і нібито нищенні села, керівник обласного управління освіти Микола Конопацький відповідає:

- Школи закриває саме життя. І гасло «буде школа - буде село» давно потрібно переосмислити. Буде в селі робота, діти - тоді буде і школа. А сьогодні треба пам’ятати, що дитина має лише один шанс отримати якісну освіту, і від цього залежить її подальша доля.

 

Раніше під час вступу до вищих навчальних закладів приймальна комісія могла зробити поступку сільським обдарованим дітям, а тепер комп’ютер, обробляючи результати ЗНО, поблажок не робить. Тож основне завдання реформи в нашому регіоні - забезпечення дітей якісними умовами навчання для отримання якісних знань. А де найкраще це зробити? Певно, там, де є хороша матеріальна база і кадровий потенціал.

 

Модель закладу, що навчає якісно

 

- Ми почали робити школу базовою у 2003 році, - каже директор Ріпкинської ЗОШ №2 Сергій Лебедко. - Були чи не першими в області. Сьогодні наша школа - одна з найкращих опорних шкіл Чернігівщини.

 

У Ріпкинській школі №2 працює 63 педагоги, з них 8 -методистів, третина - 23 - мають вищу категорію, 12 -старшу категорію. Під час навчального процесу використовують аж 13 мультимедійних комплектів, є сучасні можливості для вивчення всіх предметів. Школа дає профільну професійну освіту: учні безкоштовно отримують три категорії водійських прав, посвідчення операторів комп’ютерного набору. Є можливість навчатися у Школі мистецтв і вступати до художніх закладів. У старших класах діють гуманітарні профілі. Попит на таку освіту є, тому її потрібно розвиватися.

 

- Торік серед п’яти випускників області, що здали ЗНО на 200 балів, була і наша учениця, - каже Сергій Лебедко. - На безкоштовне навчання у престижні виші вступає 75% наших випускників. Нині у школу їздять чотирма автобусами 106 учнів із 16 сіл за 25-30 кілометрів. Це найбільше охоплення в Україні.

 

Або конкурентоздатність - або життя без турбот

 

Громадська активістка та депутат міської ради Регіна Гусак висловила свою позицію і як мама:

 

- Переконана, що батьки мають усвідомлено і відповідально обирати навчальний заклад. Якби у мене постало питання, куди віддати дитину, я віддала б у такий опорний заклад, як Ріпкинська школа №2. Бо навчання дитини - це запорука її щасливого майбутнього. До речі, в Польщі діти їздять на навчання за багато кілометрів, і в інших країнах також. Економія коштів - теж не останнє питання. Для депутатів місцевих рад важливо, куди вкладати гроші платників податків: в утеплення школи, де 20 учнів, чи де 300. Тож реформування освіти - це закономірний вихід із ситуації, що склалася.

 

Так роблять навіть у Німеччині

 

- Обласні освітяни-управлінці розуміють, як ліпше оптимізувати навчальні заклади в регіоні, - резюмує Микола Конопацький. - Є чимало закладів, які потрібно трохи переобладнати, і вони будуть готові працювати в нових умовах. Приміром, у Новгороді-Сіверському є гімназія з хорошою навчально-матеріальною базою, кадровим потенціалом і інфраструктурою (гуртожитки, їдальня, банно-пральний комплекс). Чому ж там не створити ліцей, де б діти могли жити з понеділка по п’ятницю? Так колись у нас було. Так роблять нині і в Німеччині, підвозячи учнів і за 100 кілометрів. А ще треба вдосконалювати навчальні програми - відкинути те, що не знадобиться в житті, і спрямувати дитину на профілізацію.

 

Наші діти - в десятці найкращих

 

- Попри всі труднощі, випускники Чернігівщини за результатами ЗНО посідають 7-ме місце у країні, - зауважує Анатолій Тимошенко, кандидат історичних наук, доцент кафедри педагогіки та методики викладання історії Інституту історії, етнології та правознавства ім. М. Лазаревського Чернігівського національного педуніверситету ім. Т. Г. Шевченка. - Такий рівень знань забезпечують саме опорні навчальні заклади. Сьогодні нікому не потрібна школа тільки заради того, щоб вона була в селі. Люди мають розуміти вимоги часу і не створювати соціальну напругу з цього приводу.

 

 

 

Джерело - http://www.gorod.cn.ua/


Понравилась новость - поделись в социальных сетях


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Блог освіти району | Просмотров: 903 | Добавил: Елена | Теги: освіта, Семенівка | Рейтинг: 0.0/0

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ В БЛОГАХ НАШЕГО САЙТА


Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архив записів



Наше опитування
Какое меню на сайте удобнее ?
Всього відповідей: 33

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать