. НА СЕМЕНІВЩИНІ БУДЕ ПРОВЕДЕНО ТУРНІР З ШАШОК - 19 Березня 2015 - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
П`ятниця, 26.04.2024, 21:59
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Новини краю [1156]
Семенівщина спортивна [304]
Наш ексклюзив [108]
Новини звідусіль [104]
Інше [65]
Навколо нас [18]
Газета "Гарт" про наш край [31]

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Наши: 1
1702_dimas_24

[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2015 » Березень » 19 » НА СЕМЕНІВЩИНІ БУДЕ ПРОВЕДЕНО ТУРНІР З ШАШОК
12:05
НА СЕМЕНІВЩИНІ БУДЕ ПРОВЕДЕНО ТУРНІР З ШАШОК

 УВАГА! 22 березня 2015 року о 10:00 у приміщенні Семенівського Будинку творчості  дітей та юнацтва відбудеться першість Семенівського району з шашок. Запрошуються усі бажаючі.

 

До речі, шановні читачі, а чи багато Ви знаєте про шашки? Проведемо для тих, хто цікавиться, невеличкий екскурс у "шашкову історію". 

 

Шашки - гра настільки давня, що вчені досі не знають, де вона з'явилася. Найпершу дошку, схожу на дошку для гри в нарди, знайшли на розкопках Вавилону. З тих пір гра завоювала весь світ і обросла варіантами.

 

Шашки - одна з найдавніших ігор. Відомо, що ними захоплювалися ще єгипетські фараони. Стародавні єгиптяни вважали, що шашки винайшов бог мудрості Тот, а стародавні греки приписували створення цієї гри віснику богів Гермесу, покровителю злодіїв і торговців.

 

Про популярність шашок на Русі свідчать знахідки археологів. Так, в шарах, що відносяться до 10 століття, були виявлені шашки з каменю, бурштину та глини. Вважається, що ця гра була завезена на Київську Русь вікінгами, оскільки схожі шашки, належали до тієї епохи, були знайдені в Швеції, Норвегії, Данії та Ісландії. У середньовічній Європі вміння грати в шашки вважалося однією з лицарських чеснот.

 

За часів Петра I грі в шашки і в шахи приділялася особлива увага. На заснованих імператором асамблеях для гравців виділялася особлива кімната.

 

Історія шашок, як і багатьох інших ігор, йде в далеку старовину. Гра, подібна шашок (алькерк) була поширена в Стародавньому Єгипті і перші згадки про неї відносяться до 1600 року до н.е. Неозброєним оком видно схожість гри в шахи та шашки - про це говорять і картаті дошки, і поділ на "білі" і "чорні" фігури, і по черзі ходів, і багато інших елементів обох ігор. І ці збіги зовсім не випадкові - гра в шашки в сучасному вигляді з'явилася завдяки французам, які приблизно в 12 столітті схрестили єгипетський алькерк з грою в шахи.

 

Метод пересування шашок по полю (по діагоналі) взято з правил пересування королеви (ферзя) у шахах. Саме цей факт свого часу був причиною того, що шашки в деяких частинах Англії досі називають "draughts" - словом, що позначає хід королеви в шахах.

 

Сучасна назва гри "шашки" (checkers) з'явилося від слова, що означає шахову дошку - "checkered" - що в перекладі означає "картатий". Пілігрими, приплили до Північної Америки з тих областей Англії, де гру в шашки було прийнято називати на сучасний лад, стали причиною поширення слова "checkers" у всіх англомовних країнах.

 

Harold James Ruthven Murray, який займався вивченням історії шахів і шашок, прийшов до висновку, що шашки поширювалися по світу дуже повільно - набагато повільніше інших настільних ігор. Про цю гру він знайшов лише кілька згадок в період 12-16 століть. Все говорить про те, що гра в цей період була поширена тільки на території Англії, Франції і, можливо, Іспанії (є згадки про працю першого посібника про шашок А.Торквемада, що вийшов саме в Іспанії в 1547 році, але не зберігся до наших днів ).

 

Не знайдено було і інформації про заборони гри в шашки з боку церкви. Хоча в цей час церква забороняла багато старі і нові ігри, включаючи азартні (карткові, кістки) і шахи.

Дослідження Гарольда Мюррея говорять про те, що в 16 столітті з шашками щось сталося і гра почала набувати популярності і поширюватися по Європі.

 

Приблизно в 1535 році в правила шашок додають умову: якщо шашку суперника можна бити, то гравець зобов'язаний це робити. Це правило гри використовується досі в незмінному вигляді.

 

Перший Чемпіонат Світу з шашок був проведений в 1847 році і виграний представником Шотландії, Andrew Anderson, який виграв у співвітчизника James Wyllie. Гра проходила в стилі "ходи як подобається". Далі турніри проходили постійно і переможцями ставали представники вже не тільки Шотландії, але й інших країн - Англії, США і т.д.

 

Гра в шашки в стилі "ходи як подобається", в більшості випадків використовується новачками і призводить до нічийним результатам. Щоб зменшить кількість партій, зіграних в шашки в нічию, в 1890 році в правила гри внесли двоходову заборону - перші 2 ходи вибиралися випадково. Пізніше, в 1934 році ввели і правило триходової заборони, в якому перші 3 ходи вибиралися випадково, але вже зі списку допустимих комбінацій.

 

З історії шашок. Від ігор фараонів до стокліткових шашок

 

Ігри, подібні до сучасних шашок (тобто однаковими фігурами на дошках, на які нанесені сітки з пересічних ліній), були відомі ще в глибоку давнину. Так, при розкопках в Єгипті виявлена ​​стародавня «шашкова» дошка зі схожими один на одного фішками і кілька зображень, які закарбували гравців у процесі гри. У «єгипетські шашки» (як назвали цю гру фахівці) грали і прості люди, і знати - аж до фараонів. Причому іноді через брак дошки гра велася прямо на землі, де від руки розкреслювали сітку.

 

Свої «шашки» були в стародавній Греції, Лідії, Фрігії та ін. Місцях. Надзвичайно поширена в древньому Римі гра «латрункулі» (від «Латрі» - букв. Воїн, найманий солдат) відноситься до числа прямих попередників європейських шашок. Згадки про подібних іграх можна знайти у світовому фольклорі, літературних творах і працях учених (включаючи Одіссею Гомера, твори Геродота і римських авторів).

 

За однією з версій, шашки як такі походять від мавританської гри «алькерк», де використовувалися 12 фішок з кожного боку і існувало правило взяття чужої фігури «стрибком» через неї. Правда, фігури в алькерк встановлювалися на перетині ліній ігрового поля, в шашках ж вони стали ставитися на поля-клітини - аналогічно шаховим фігурам. (Фахівці до цих пір не прийшли до єдиної думки, яка з цих популярних ігор «первинна» по відношенню до іншої: шахи до шашок чи навпаки? Але спорідненість їх безсумнівно, що, серед іншого, підтверджується і деякими схожістю в термінології.)

 

У середньовічній Європі вміння грати в шашки було складовою частиною лицарського виховання (за однією з версій, що існувало раніше назву шашкової гри «дами» зобов'язане своїм походженням характерному для лицарського стану культу прекрасної дами). Робилися спроби теоретичного осмислення гри. Автором першого посібника з шашок вважається А.Торквемада: воно вийшло в Іспанії в 1547, але до наших днів не збереглося і відомо лише за згадками і описами в інших джерелах. Приблизно сто років по тому схожі книги з'являються у Франції, а потім і в ін. Європейських державах.

 

Шашки набувають всю більшу популярність в різних країнах. У 19 ст. стали проводитися національні шашкові чемпіонати (у тому числі в Росії). Через відсутність єдиних правил гри довгий час не вдавалося організувати міжнародні змагання з шашок. Нарешті, був знайдений «компроміс» у вигляді 100-клітинних шашок (існує кілька красивих легенд про походження цієї гри, історичні ж джерела свідчать лише, що вона напевно була відома у Франції ще на поч. 18 ст. - Цей період і прийнято вважати часом народження французьких - пізніше міжнародних - шашок).

 

В кінці 19 - першої третини 20 ст. проводилися неофіційні чемпіонати світу по 100-клітинним шашок. У них перемагали переважно родоначальники гри - французи (І.Вейс, С.Бізо, М.Фабр, М.Райхенбах, П.Гестем), в 1910-1930 світовий титул вигравали також голландці Г.Хообланд і Б.Шпрінгер.

 

Всесвітня федерація шашок (ФМЖД). Заснована у вересні 1947. У тому ж році Федерація заснувала звання Міжнародного гросмейстера (присвоюється в різних видах шашок).

 

А вже в 1948 пройшов перший в історії офіційний чемпіонат світу з шашок (міжнародним), переможцем якого став П.Роозенбург (Нідерланди), після цього ще тричі повторив свій успіх.


З поч. 1970-х розігрується першість світу серед юніорів (першим переможцем став Н.Міщанскій), проводяться міжнародні жіночі турніри.

 

ФМЖД проводить також командні першості, шашкові Олімпіади та ін. Змагання (включаючи чемпіонати з блискавичним і швидких шашок, а також за заочною грі) становить ФМЖД рейтинги шашкістів оновлюються двічі на рік (у січні і в липні).


Штаб-квартира ФМЖД розташовується в Нідерландах. У неї зараз входять національні федерації 50 країн Азії, Африки, Америки та Європи. Федерація є членом ГАІСФ (Генеральна асоціація міжнародних спортивних федерацій), веде роботу з визнання шашок олімпійським видом спорту.

 

Ще одна міжнародна організація - Європейська конфедерація шашок (ЕДК). З 1965 вона проводить чемпіонат Європи (спочатку - Кубок Європи), розігрує Кубок конфедерації, Кубок чемпіонів з міжнародних шашок, проводить змагання серед молоді, жінок та ветеранів.

 

Континентальні змагання з шашок проходять також в Америці, Африці та Азії.

 

Ось так)

Якщо у Вас, шановні читачі, є цікаві історії, бувальщина тощо про шашки - пишіть у коментарях.

 

 

 

 

 




Сподобалася новина - поділися нею в соціальних мережах.


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Семенівщина спортивна | Просмотров: 825 | Добавил: shabalin74 | Теги: турнір, шашки, спорт, Семенівщина | Рейтинг: 5.0/1

ЧИТАЙТЕ ЕЩЕ НОВОСТИ НА НАШЕМ САЙТЕ:

Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар

Архив записів



Наше опитування
Ваше наиболее важное желание?
Всього відповідей: 69

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать