Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсин), що виробляють бактерії ботулізму. Збудник - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин.
Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут.
Ботулізм викликає параліч мускулатури. Збудником цього захворювання є так звана паличка ботулізму. Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку представляють консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо створити температурний режим, необхідний для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.
Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока.
Відомі випадки зі смертельним результатом захворювання, обумовленим навіть не вживанням в їжу самого продукту, що містить токсин, а тільки користування не вимитою після наколювання «небезпечного» продукту вилкою в процесі вживання незараженої їжі.
Люди, які хворіють на ботулізм, самі не є заразними.
Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від тієї кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.
Пам’ятайте, що при найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення медичного закладу, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму.
Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, утрудняється ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вживана усередину вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс.
У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Ботулізм часто закінчується смертю хворого.
Якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих або інших «небезпечних» продуктів, треба відразу ж викликати невідкладну медичну допомогу, тому що при цьому захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби.
Щоб запобігти отруєнню ботулізмом:
- не купуйте на ринках у приватних осіб виготовлені в домашніх умовах в’ялену і
копчену рибу, мариновані гриби, домашню ковбасу, м’ясні консерви;
- перед вживанням м`ясні консерви необхідно прокип`ятити (протягом 30 хв.) – за високої температури ботулічний токсин руйнується;
- ковбаси, окости, буженину перед вживанням бажано проварити або бодай добре прогріти у духовці;
- мариновані гриби – промити і прокип`ятити 20-30 хв.;
- не варто вживати овочеві консерви, що мають ознаки зіпсованості або з порушеною
герметичністю;
- в жодному разі не можна вживати здуті консерви, небезпечно навіть куштувати такий
продукт. Не можна давати їх домашнім тваринам.
Пам’ятайте про підступність ботулізму – уражені продукти зберігають свіжий вигляд і запах!!!
Підготував В. Ярош, МВН
обласних та міста Чернігова курсів
удосконалення керівних кадрів
|