. З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ РІДНЕ МІСТО ! - 19 Вересня 2017 - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
Четвер, 25.04.2024, 17:41
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Новини краю [1156]
Семенівщина спортивна [304]
Наш ексклюзив [108]
Новини звідусіль [104]
Інше [65]
Навколо нас [18]
Газета "Гарт" про наш край [31]

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 37
Гостей: 37
Наши: 0


[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2017 » Вересень » 19 » З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ РІДНЕ МІСТО !
13:27
З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ РІДНЕ МІСТО !

23 вересня жителі Семенівки будуть відзначати День міста. Традиційно День міста відзначається разом з святковими заходами на честь визволення Семенівки та району від фашистських загарбників, яке проходило з 19 по 23 вересня 1943 року.

Це логічно і правильно. Бо саме завдяки перемозі на фашистами наше місто отримало можливість існувати далі і розвиватися, бути невід’ємною частиною Української держави, а жителі Семенівки мають змогу бути вільними господарями на своїй землі, в своєму рідному місті.

 

Місто  Семенівка є найпівнічнішим районним центром України, адміністративним центром Семенівського району, який межує на півночі зі Стародубським та Климовським районами Брянської області Російської Федерації.

 

Місто Семенівка розташоване на берегах річок Дрьост та Ревна, які належать до басейну річки Десна. Семенівка є також центром Семенівської міської ради.

 

Святкуючи День міста Семенівка, слід відзначити, що історія нашого рідного міста древня, славна, надзвичайно стрімка та цікава.

 

В історії нашого краю протягом століть віддзеркалювалися складні події які відбувалися в різні історичні епохи на теренах України, Росії, Білорусі, Литви, Польщі та й цілого європейського континенту.

 

А доля уродженців Семенівки ставала їх невід’ємною частиною, часом визначаючи подальший розвиток України та сусідніх держав і народів на сході загальноєвропейського цивілізаційного простору.

 

За даними археологічних досліджень заселення території на якій зараз розташовано місто Семенівка людьми розпочалося в період палеоліту

( давньокам’яного віку ) біля 20 тисяч років тому за часів найдавнішої знайденої та дослідженої на теренах європейського континенту Мезенської стоянки древніх людей, яка знаходиться на відстані біля 50 кілометрів від сучасного міста Семенівка.

        

За часів Мезенської стоянки, що існувала за 15 тисяч років до давньоєгипетської, давньогрецької та давньоримської цивілізації, жителі нашого краю вже знали календар, займались живописом, грали на примітивних музичних інструментах, будували не тільки житлові приміщення, але й культові споруди – храми, площею більше 100 метрів квадратних.

        

За часів Антської слов’янської держави Полянська Русь, та в часи Київської Русі територія нашого краю розташованого неподалік, в 60 кілометрах, від давньоруських міст Новгород-Сіверський та Стародуб, які були центрами Новгород-Сіверського та Стародубського князівств, була в епіцентрі історичних подій тих буремних часів. В старослов’янських легендах та билинах до нас дійшли відгуки боротьби наших пращурів – слов’ян-сіверян з хазарами, остготами, половцями, печенігами.

        

Відлуння давньої історії Семенівсько-Сіверсько-Стародубського краю ми знаходимо у «Велесовій книзі», «Повєсті временних літ», «Слову о полку Ігоревім», давньоруських билінах Про богатиря Іллю Муромця та Солов’я Розбійника.

        

 

Досі вабить істориків-дослідників історія ранньо-феодальної адміністративно-територіальної одиниці часів Київської Русі – Сновської тисячі, яка проіснувала більше 150 років, і займала в 9-11 століттях нашої доби всю територію Семенівського краю, була однією з найбільш заселених територій давньоруської держави.

 

З 1240 по 1380 роки наш край знаходився у складі татаро-монгольскої держави Золота Орда.

 

3 1380 по 1500 роки у складі Великого Литовського князівства. З тих часів достеменно відомо, що саме завдяки мужності загону воїнів-стародубців, до складу яких входили пращури сучасних семенівців, у 1410 році об’єднаним слов’яно-литовським військом у воїнів тевтонських рицарів – хрестоносців було виграно легендарну Грюндвальську битву, яка на декілька століть зупинила німецьку та католицьку експансію на схід Європи.

 

З 1500 по 1619 роки наш край перебував у складі Російської держави. З 1619 по 1654 – у складі Речі Посполитої.

 

З 1654 по 1782 роки наш край перебував у складі Української козацької держави Гетьманської доби.

 

Саме в цей період, у 1680 році сином гетьмана України Івана Самойловича – полковником Стародубського полку ( найбільшої за територією, населенням та економічною потужністю адміністративно-територіальної одиниці тогочасної Української держави ) – Семеном Івановичем Самойловичем було засновано козацьку слободу Семенівку та заселено її козаками та «пришлим людом» з порубіжних українських, російських, білоруських та польських земель. 

 

 

У перші роки після заснування Семенівка мала статус слободи, а з початку 18 століття до 1917 року статус «частновладєльчєского містечка» тобто невеликого міста, яке належало нащадкам та родичам засновника міста – Семена Самойловича.

 

З 1802 по 1918 роки містечко Семенівка було волосним центром Новозибківського повіту Чернігівської губернії.

 

В період з 1917 по 1926 роки, завдяки прикордонному розташуванню Семенівка по черзі входила спочатку до складу Російської Радянської Соціалістичної Федеративної Республіки, потім до складу радянської Білорусії, а в 1926 році містечко Семенівка та Семенівський район були передані згідно міждержавних угод до складу Конотопського округу Української Радянської Соціалістичної Республіки. З 1932 року, після утворення Чернігівської області – місто Семенівка – районній центр Семенівського району Чернігівської області.

 

З 1924 по 1958 роки Семенівка мала статус селища міського типу.

У 1958 році рішенням Чернігівського облвиконкому від 31.05 1958 року Семенівка набула статус міста, була віднесена до категорії міст районного підпорядкування, була утворена Семенівська міська рада.

 

Історія міста Семенівка древня, славна, надзвичайно стрімка, насичена цікавими подіями та пов’язана з історичними постатями, які часто визначали історичний розвиток України і сусідніх держав.

 

Наведу деякі з них:

  • Перш за все, непересічною історичною особистістю був засновник Семенівки – Семен Іванович Самойлович (1660 – 1685 роки ) – який був сином гетьмана України Івана Самойловича, мав блискучу освіту, військовий хист, п’ять років обіймав посаду полковника Стародубського полку, приєднав до України значні Білоруські та Польські території.
  • Згідно історичних джерел, у вересні 1708 року, на території Семенівки, в урочищі Козакево, гетьман України Іван Степанович Мазепа звернувся до свого п’ятитисячного козацького війська з зверненням-прокламацією про наміри розбудови незалежної України, її вихід зі складу Російської імперії та про своє рішення про укладання військового союзу с шведським королем Карлом XII.

 

 

У 18 столітті солдати-рекрути з Семенівки служили по 25 років у складі Стародубського солдатського полку, приймали участь у військових діях Російської армії під командуванням фельдмаршала  О.В. Суворова, зокрема у взятті Ізмаїла, переходу через Альпи.

 

У 1750 році в Семенівці народився Йосип Кирилович Каменецький, який у 1816 році першим зайняв посаду лейб-медика Російської імперії. Його підручник з медицини для медичних навчальних закладів перевидавався на протязі 100 років 34 рази, в тому числі іноземними мовами. Він був один з головних спонсорів та організаторів першого видання поеми Котляревського «Енеїда».

 

У 1812 році Семенівці з місцевих козаків було сформовано другий Чернігівський козацький полк, який відзначився в період Вітчизняної війни 1812 року в боях з французькими окупантами.

 

На початку 19 століття в Семенівці народився видатний військовий хірург, герой Кримської війни соратник М. Пірогова  - Василь Страдомський.

 

У 1897 році в Семенівці народився Віталій Маркович Примаков- герой Громадянської війни, командир Червоного Козацтва, комкор, людина яка в 20-30 роках 20-го століття була політичним та військовим радником СРСР в Китаї та Афганістані.

 

У жовтні 1917 року в екіпажі крейсера «Аврора» холостий залп якого дав символічний сигнал до початку Великої Жовтневої Соціалістичної революції яка змінила на століття хід світової історії, служило 4 матроса – уродженці Семенівки. У 1918 – 1920 роках міністром внутрішніх справ Уряду Української Народної Республіки був уродженець села Костобобрів Семенівської волості Ісаак Мазепа.

 

У 1901 році в Семенівці народився Олександр Хомутов – винахідник кирзи та кирзових чобіт, в які була обута Червона армія на передодні Великої Вітчизняної війни, які вже 80 років широко використовуються військовими, селянами, робочими різних професій як надійне та дешеве спец взуття у більшості країн світу.

 

В 30-х роках минулого століття семенівці приймали активну участь у розвитку стаханівського руху .

 

Жіноча тракторна бригада Семенівської машино-тракторної станції під керівництвом Марії Костюченко у 1936 році стала переможцем всесоюзного конкурсу жіночих тракторних бригад.

 

Більше двох тисяч уродженців Семенівки за мужність і героїзм у роки Великої Вітчизняної війни були нагороджені орденами і медалями.

 

Серед них: двічі Герой Радянського Союзу – штурман дальньої авіації Василь Сенько, Герой Радянського Союзу – Микола Яшин, Герой соціалістичної праці та відомий скульптор - Лев Кербель.

 

У 1941-1943 роках Семенівка була партизанським краєм. В партизанських загонах воювало більше 400 семенівців.

 

На початку 20-х років минулого століття уродженець Семенівки, видатний художник Пархоменко намалював дитячий портрет Володі Ульянова ( Леніна ), який згодом був розміщений на Жовтенятських зірочках, які носили на грудях учні початкових класів Радянського Союзу у 20-80-х роках минулого століття.

 

З Семенівський районом пов’язано життя другого президента України Л.Д. Кучми, який на початку 50-х років здобував середню освіту в Костобобрівській середній школі Семенівського району.

 

В роки незалежності України одним з перших отримав звання Героя України уродженець Семенівки, голова державної холдингової компанії «Артем» в місті Києві – О.С. Качура.

 

Зараз в місті Семенівка живе 8,5 тисяч жителів.

 

В місті працюють промислові, сільськогосподарські та бюджетні установи: 2 лісгоспи, взуттєва фабрика, 3 агропідприємства, 90 суб’єктів підприємницької діяльності, 4 школи, 3 дитячих садка, 4 клуби, 2 бібліотеки, історично-краєзнавчий музей, органи районної виконавчої влади. Видається районна газета «Життя Семенівщини». Через місто проходить залізниця, працює залізнична станція «Семенівка».

 

Органом місцевого самоврядування є Семенівська міська рада. Міська рада, спільно з органами державної виконавчої влади та жителями міста, проводить постійну роботу по забезпеченню нормальної життєдіяльності міста, його розвитку, захисту прав жителів Семенівки.

 

В поточному році міською радою спільно з керівниками та трудовими колективами комунальних підприємств міської ради було забезпечено нормальну роботу трьох міських дитячих садків, трьох клубів, міських систем водопостачання, теплопостачання, вуличного освітлення, міського ринку, утримання 70 км міських автошляхів, міського парку, 12 кладовищ. На всіх об’єктах комунальної власності, в межах фінансових можливостей, проводилися та проводяться планові ремонтні роботи, роботи по зміцненню матеріальної бази підвідомчих установ та організацій, роботи з благоустрою міста.

 

Міська рада при виконанні своїх повноважень постійно співпрацює з райдержадміністрацією, райрадою, районним центром зайнятості, підприємствами міста. В поточному році з міського бюджету буди виділені значні кошти на придбання нового обладнання та проведення поточних ремонтів в міських дитячих садках Сонечко, «Лісовичок» та «Яблунька». За рахунок коштів виділених міській раді в 2016 – 2017 роках з обласного природоохоронного фонду зараз завершуються роботи по будівництву нової каналізаційно-насосної станції в дитячому садку «Сонечко», яка крім «Сонечка» буде обслуговувати і Семенівську гімназію. Загальна вартість будівництва нової КНС складає біля 800000 гривень. Більше 300000 гривень з міського бюджету було вкладено в проведення поточного ремонту асфальтного покриття автодоріг по вулицям Шевченко, Нова, Замістя. В січні – вересні поточного року для розширення і модернізацію системи вуличного освітлення міста Семенівка з міського бюджету було виділено 300000 гривень на придбання нових світодіодних ліхтарів. За ці кошти було закуплено 278 сучасних енергоефективних ліхтарів, які встановлені на переважній більшості вулиць нашого міста. Це майже стільки вуличних ліхтарів, скільки було встановлено в Семенівці за попередні 30 років разом взятих. В міру фінансових можливостей міської ради в поточному році ведуться роботи з благоустрою міського парку, центру, вулиць міста, встановлено 6 нових торгівельних павільйони на міському ринку, 6 нових паркових лавок в міському парку. Значні кошти з міського бюджету виділялося комунальному підприємству міської ради «Ревна» для проведення ремонту міського водогону, каналізаційної системи міських очисних споруд, придбання запчастин для наявної техніки, яка працює на роботах з благоустрою Семенівки. Комунальним підприємством міської ради «Ревна» щоденно виконується широкий спектр робіт по благоустрою Семенівки, забезпеченню нормальної роботи міського водогону, системи водовідведення вуличного освітлення міста, санітарної очистці міста від твердих побутових відходів. Комунальне підприємство міської ради «Ринок» щодня проводить роботу по організації вуличної торгівлі на міському ринку Семенівки. В трьох міських дитячих садках виховується 320 дітей дошкільного віку. Піщанський, Комінтернівський та Кутівський клуби проводять для жителів своїх мікрорайонів культурно-розважальні заходи.

 

В міській раді та її комунальних підприємствах працює більше 200 працівників різних спеціальностей. Саме вони своєю працею забезпечують стабільну роботу міських комунальних установ та організацій, які обслуговують жителів Семенівки.

 

Семенівська міська рада у вирішенні щоденних завдань по розвитку Семенівки постійно співпрацює з 26 депутатами міської ради, районною державною адміністрацією, районною радою, депутатами Чернігівської обласної ради від Семенівського району В.П.Лобоском та С.Д.Варнавським, Народним депутатом України А.С.Євлаховим, керівниками та трудовими колективами міських підприємств та організацій, міськими і районними осередками політичних партій та громадських організацій.

 

Допомагає міській раді у вирішенні актуальних і перспективних проблем Семенівки  постійна співпраця з Асоціацію Міст України, ЄСПРООН, Офісом Ради Європи в Україні, Центром Розвитку Громад – ЮЛІД, ДЕСПРО. З 29 жовтня запрацює новостворена Семенівська міська об’єднана територіальна громада з центром в місті Семенівка, в яку добровільно об’єдналися Семенівська міська і 13 сільських рад Семенівського району і яка з часом стане практично правонаступником Семенівського району. Це відкриває новий історичний етап в розвитку міста Семенівка і Семенівського краю, дає нові можливості для розвитку Семенівщини.

 

Шановні жителі Семенівки та Семенівщини!

 

Наше рідне місто має древню і славну історію, завжди славилося своїми добрими, талановитими, роботящими людьми. Водночас, Семенівка – це місто майбутнього, місто, яке буде розвиватися і становитися більш розвинутим і комфортним для його мешканців.

 

Переконаний, що спільні зусилля жителів Семенівки та міської влади і надалі наповнюватимуть життя Семенівської громади новим змістом, націленим на розвиток і процвітання.

 

Тож щиро і сердечно вітаю вас з Днем міста Семенівка та 74 річницею з дня визволення Семенівки і Семенівщини від фашистських загарбників. Бажаю вам миру, міцного здоров’я,  добра і щастя, натхнення у праці задля власного добробуту, збереження та примноження доброї слави нашого рідного міста Семенівки!  Хай завжди Семенівка буде мирним, процвітаючим містом, а семенівці щасливими та заможними.

 

 

 

З повагою  міський голова        

Олександр Бичков

 

 

Читайте також про Семенівку та Семенівщину у нашому блозі "Як це було"

 

Ретро-фото Семенівки та Семенівщини - за цим посиланням

 

 

 

 




Сподобалася новина - поділися нею в соціальних мережах.


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Новини краю | Просмотров: 872 | Добавил: shabalin74 | Теги: день міста Семенівка, Семенівка | Рейтинг: 0.0/0

ЧИТАЙТЕ ЕЩЕ НОВОСТИ НА НАШЕМ САЙТЕ:

Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар
«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архив записів



Наше опитування
Какое меню на сайте удобнее ?
Всього відповідей: 33

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать