З літом наша уява пов’язує, перш за все, період відпусток, відпочинок. Але спека – це та «ложка дьогтю», яка негативно впливає на різні органи й системи людини і здатна інколи навіть вкласти на лікарняне ліжко.
Перегрівання
Відомо, що зона теплового комфорту людини перебуває в діапазоні плюс 18 – 24°С. Чим вища температура навколишнього середовища, тим більше води витрачає організм через систему терморегуляції.
Разом з відчуттям спраги збільшується в’язкість крові та кардіологічний ризик: загострюється аритмія, хронічна серцево-легенева недостатність або розвивається раптова гостра серцева недостатність, підвищується ризик інфаркту, інсульту.
Печінка – найважливіший орган, відповідальний за травлення – реагує на високу температуру і перегрівання пригніченим станом її функцій. Це одне з пояснень, чому в спеку знижується апетит.
Один із органів, який найінтенсивніше «працює» влітку, – це нирки. За дуже сильної спеки і занадто сильного потовиділення, якщо організму не вистачає вологи, порушується водно-сольовий баланс.
Як допомогти організму

За порадою «Наше слово» звернулося до завідувача терапевтичного відділення районної лікарні Світлани Кочубей.
– Головна рекомендація на літо – знизити фізичні навантаження у часи сонячної активності, – каже лікар. – Намагайтеся менше користуватися кондиціонерами, пам’ятайте, що вони несуть небезпеку здоров’ю не тільки через різкі перепади температури та переохолодження, а й тому, що безкінечно «прокручують» одне і те ж повітря, в якому зростає концентрація шкідливих мікроорганізмів.
Потрібно також поступово збільшувати кількість уживаної рідини. Поступово – це до звичної кількості рідини додавати 100 – 200 мілілітрів кожні два – три дні. Солодкі газовані напої слід повністю замінити на свіжі домашні соки, морси, компоти і кваси. Пити також воду, але пересвідчившись, що вона дійсно чиста. Мінеральну – без газу і лише столову. І, звичайно ж, не вживати алкоголь, бо в такий критичний для організму момент він може навіть спровокувати смерть.
– Що ж до їжі, – радить Світлана Владиславівна, – то у спеку найкраще підходить рослинно-молочна дієта, що включає різноманітні овочі, фрукти, ягоди та кисломолочні продукти. До того ж, не забувайте, що харчові продукти і готові страви зберігатися повинні недовго і обов’язково в холодильнику. З меню слід виключити жирні страви, а також здобну випічку і кондитерські вироби з кремом.
І ще. В кожному домі має бути аптечка з мінімальним набором найнеобхідніших медичних препаратів: бинт, йод, зеленка, жарознижувальні і т. д. У спеку ж в аптечці обов’язково мають бути ще й нашатирний спирт, ліки від опіків. А для осіб, які вже мають певні хвороби серця, нирок, алергічні захворювання, – препарати, які лікар підбере індивідуально. Самолікування у спеку може бути особливо небезпечним.
При сонячних опіках ніколи не проколюйте пухирів, краще зверніться до лікаря. Якщо ж обгоріли легко – користуйтесь народними засобами: змажте кефіром, прикладіть сиру терту картоплю т.д.
Удар сонця
Сонячний удар виникає через сильний перегрів голови, розширення кровоносних судин і подальшого припливу крові до голови, набряк мозку. Перші ознаки такого стану – почервоніння обличчя і сильний головний біль. Потім з’являються нудота, запаморочення, потемніння в очах, блювання. Інколи хворий непритомніє.
Сонячному удару сприяють безвітряна погода, тривале перебування на сонці, вживання алкогольних напоїв і занадто рясна трапеза в спеку.
Потерпілого треба перенести в тінь і укласти горизонтально, якщо є блювання – на бік. Поїти часто – через кожні 5 – 10 хвилин трохи підсоленою прохолодною водою. На лоб і потилицю покласти вологий компрес, зробити вологе обгортання. І терміново викликати «швидку допомогу».
Валентина Фещенко
http://www.gorod.cn.ua/news_55620.html

|