Погодні умови, що склалися у вересні 2017 року, сприяють росту грибів. Семенівці хваляться результатами "тихого полювання" на своїх сторінках в соцмережах. Що в принципі й не дивина - Семенівщина давно славиться своїми грибними місцями.
Дійсно, збирати гриби - заняття цікаве й по душі багатьом верствам населення.
А от що з ними робити - кількома рецептами поділилася Ольга Потенко, листоноша та молодша медична сестра за сумісництвом із села Орликівка Семенівського району на сторінках тижневика «Вісник Ч» №38 (1637) від 21 вересня 2017 року у матеріалі Марії Забіян (повний матеріал - http://www.gorod.cn.ua/news/gorod-i-region/85669-svjatii-hrin-naidi-grib-abo-stravi-z-gribiv-na-bud-jakii-smak.html).
«Котлетки із зеленушок (зеленок)»
— Зеленушки перебрати, почистити. І замочити у солоній воді на п’ять годин. Або залити дуже солоним окропом. Після промити у кількох водах, щоб вийшов увесь пісок.
Відварити хвилин 15. Відкинути на друшляк, щоб стекла вода.
Перекрутити гриби на м’ясорубку. Додати два яйця, манку. Почекати хвилин 10-15, щоб манка розбухла. Сформувати котлетки. Смажити на олії.
«Квашені зеленушки»
— Зеленушки добре квасити у пластиковій банці чи відрі, тільки щоб пластик обов’язково був для харчових продуктів. Можна і в емальованій каструлі.
На дно викладаємо шар відварених зеленушок. Пересипаємо сіллю (добру щіпку), кладемо лавровий лист, перець-горошок, духмяний, гвоздику. І так шарами. Сіллю засипаємо кожен шар, спеції — через 3-4 шари.
Зверху ставимо гніт. Гриби мають пустити сік. Квасимо таким чином 7-10 днів.
Якщо пересолили, не біда. Промиваєте кілька разів. Сіль має вийти.
Фото - М. Волка
У той же час не забуваємо про елементарні правила безпеки:
Застереження для грибників
|