. Аварійні відключення електрики: запитання і відповіді - 14 Грудня 2014 - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
Субота, 27.04.2024, 07:08
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Новини краю [1156]
Семенівщина спортивна [304]
Наш ексклюзив [108]
Новини звідусіль [104]
Інше [65]
Навколо нас [18]
Газета "Гарт" про наш край [31]

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 12
Гостей: 12
Наши: 0


[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2014 » Грудень » 14 » Аварійні відключення електрики: запитання і відповіді
14:08
Аварійні відключення електрики: запитання і відповіді

Відключення електроенергії в Україні тривали увесь минулий тиждень та продовжилися  вже на цьому.  НЕК «Укренерго», з метою недопущення системної аварії в Об‘єднаній енергосистемі України в умовах дисбалансу споживання і виробництва електроенергії застосовує  графіки аварійних відключень електроенергії на величину дисбалансу від 3000-4000 МВт.  

Якщо у перші дні знеструмлень споживачі  телефонували до кол-центру  ПАТ «Чернігівобленерго» (0 800 210-310), абонентських відділів та диспетчерських пунктів РЕМ  з єдиним запитанням, що відбувається і коли все закінчиться, то вже сьогодні, розуміючи всю складність ситуації в енергетиці, людей цікавлять питання, пов‘язані з електропостачанням особисто кожного з них. Чого відключаються одні і ті самі вулиці,  в які години, чи можна змінити ситуацію? 

Щодня  оператори кол–центру Товариства отримують щонайменше 500 дзвінків. Ще півтисячі споживачів отримують відповіді в автоматичному режимі. І це лише протягом робочого дня, після 22:00 год. кількість дзвінків меншає. Споживачам відновлюють електропостачання, енергосистема України  вночі працює в збалансованому режимі, оскільки попит на електроенергію у рази менший, ніж у робочий час. 

Найактуальніші запитання, які надходять до операторів кол-центру

Роз'яснення надає Олександр Шабалін - начальник кол-центру ПАТ «Чернігівобленерго».

Чому ПАТ «Чернігівобленерго» не  відключає електроенергію за  точним графіком, як це було у період «віялових» відключень? 

Одразу зазначу такого терміну,  як "віялові  відключення"  у енергетиці не існує. Насправді це термін "народний" або "сленговий". Є термін "аварійні відключення електроенергії ", передбачений та закріплений нормативними документами. 
Для того, щоб мова йшла про «віялові» відключення з погодинним, точним графіком відключень споживачі,  в енергетиці має бути оголошено «надзвичайний» стан. 
Сьогодні  маємо критичну і аварійну ситуацію в енергосистемі, яка настає у момент коли споживання електроенергії перевищує її виробництво.   
Графіки аварійних відключень (ГАВ) застосовують виключно для збереження енергосистеми в цілісному, функціональному стані при дисбалансі потужності. Енергосистему можна знищити за секунди, а відновлювати кілька днів. Простими словами, це швидкі і найбільш ефективні заходи, спрямовані на збалансування роботи енергосистеми у випадку виникнення певних аварійних ситуацій, в т. ч. тих, які зараз ми спостерігаємо та відчуваємо на собі. 
Аварійну ситуацію передбачити неможливо, так як і спрогнозувати її настання. Тому, на просте запитання споживача «О котрій годині завтра відключатимуть електроенергію» відповісти досить складно.  Відключення проводиться лише в той момент, коли в енергосистемі України споживання електроенергії,  по відношенню до її виробництва досягне тієї  критичної межі, за яку переходити  вже небезпечно. І  для того, щоб енергосистема не «розвалилася»,  головний диспетчер  НЕК «Укренерго» приймає рішення примусового відключення споживачів по областям. Це може статися в будь який час доби і  о 9:00, і о 9:25, о 10:47, 14:30. Обсяги потужності, на яку треба розвантажити енергосистему, також залежать від балансу в енергосистемі  на даний момент, і  доводяться НЕК «Укренерго» для споживачів Чернігівщини по декілька разів на день на величину і 55 МВт, і 66 МВт, і 99 МВт, і 110МВт. А від цього залежить кількість споживачів, які потраплять під дію ГАВ.  
Графіки аварійних відключень (ГАВ), складається з  10 черг на відключення. Навантаження споживачів кожної із черг становить близько 10 МВт.  Якщо НЕК «Укренерго» для відключення доводить 50 МВт, одразу відключається п’ять черг, а якщо 70 МВт – відповідно 7 черг. Як розповісти простим людям,що  обленерго не можна може сьогодні сказати, що відбуватиметься завтра в енергосистемі України , скажімо о 9:15 ранку. Дотримуватися задекларованих термінів на відключення можна на папері, а от у реаліях  життя ситуація залежить виключно від поточного стану енергосистеми. 


Де можна отримати інформацію щодо  відключень електроенергії?

Оперативну інформацію щодо стану енергосистеми України та  відключень електроенергії  на зазначену величину потужності можна отримати на офіційному веб-сайті ПАТ "Чернігівобленерго". Також там  можна побачити інформацію щодо відключень по м. Чернігову.  У розробці цього графіку брали участь не тільки фахівці Товариства, а й представники обласної держадміністрації, місцевого самоврядування, контролюючі органи.  
З 8 грудня 2014 року на вимогу Чернігівської міської ради були переглянуті графіки аварійних відключень по м. Чернігову. Відтепер споживачі обласного центру відключатимуться лише двічі на день, з перервою між відключенням у 6 годин. Однак кількість споживачів, які відключатимуться значно збільшено. Крок непопулярний, але він дозволяє зберегти від пошкодження об’єкти тепло та водопостачання.  Відключення відбуваються в часи, коли попит на електроенергію по всій Україні є найбільшим (тобто навантаження на енергосистему максимальне), і, певна річ, викликає масові невдоволення широких верств населення. Всі звикли до комфортного життя, благ цивілізації, комп’ютерів, серіалів по телевізору. Однак, через вимушені відключення електроенергії  бувають дійсно серйозні ситуації, в які потрапляють люди, пов‘язані  в тому числі з користуванням ліфтами, електронними дверима, надходження в місцях  із застосуванням систем життєзабезпечення. Залишається вкотре нагадати про уважність і обережність споживачів та не втрачати оптимізму, адже це тимчасові, хоча і досить прикрі  незручності. Безперебійне енергопостачання відновиться, відколи електростанції отримають достатню кількість палива і запрацюють в звичному режимі. 



Чому знеструмлюються одні і ті ж самі споживачі. На одній вулиці  в одному будинку світло є, а в сусідньому приміщені ні? Поясність, може там живе «поважна» людина.

Мабуть це найбільш актуальне питання серед споживачів області. Слід розуміти, що на території області є ряд об'єктів, у яких є аварійна або екологічна броня,  або об'єкти, захищені від відключень в силу свого стратегічного чи соціального значення. 
Лінії, що живлять такі об'єкти, не внесені до ГАВ. Слід також нагадати, що такі лінії можуть мати довжину у декілька десятків кілометрів, від них живляться і стратегічний об‘єкт життєзабезпечення і будинки людей. Тому під відключення з наведених об'єктивних причин не підпадають. Інколи трапляються випадки, коли на одній вулиці споживачі живляться з різних підстанцій, і якщо на одній із них знаходиться лікарня, школа,садочок, котельня, водозабір та ще 3 будинки людей – всі вони разом не відключаються, а от сусідні 2 будинки, вже живляться з іншої трансформаторної підстанції , яка внесена до ГАВ. 
Однак , через недосконалість електромереж, схем приєднань, що будувалися в 70-х роках, сьогодні маємо ситуації, коли  лінії, які живлять деякі соціальні об’єкти (ФАП, школи, дитсадки) не можливо виключити із загального графіка аварійних відключень. Резервних джерел живлення вони не мають, через те що в момент проектування мереж це не було передбачено, а автономні джерела електропостачанні вони не мають. 

На веб-сайті ПАТ «Чернігівобленерго» розміщено графіки аварійних відключень, але вимкнення електроенергії на моїй вулиці відбулося в інший час?  
Насправді вмикання/вимикання електроенергії відбувається принаймні шляхом відключення ліній 10 кВ,  яких у відокремленому підрозділі Товариства (РЕМ) може бути декілька десятків. 
Кожне включення/відключення оформляється документально, після чого відбувається безпосередньо здійснення даної операції. Слід також розуміти, що графік розрахований на нормальну схему режиму електропостачання, але трапляється так, що у схемі в силу тих чи інших обставин відбуваються зміни, перемикання тощо, причому у оперативному режимі, тому можуть бути різні відхилення від графіку.


Як бути з електричними котлами, побутовими приладами, чи можете Ви попередити про відключення заздалегідь?


Команда на застосування ГАВ, які вводяться за регламентом НЕК «Укренерго», згідно діючих нормативних документів виконується на протязі 10 хвилин, причому надходить вона не в один і той же час, а у різний.  Протягом доби величина потужності, на яку слід застосовувати черги на відключення, може змінюватися кілька раз на добу. За цей час фізично відсутня змога попередити споживачів. Тому слід орієнтуватися на ту інформацію, яка розташована на нашому веб-сайті. Зазначено орієнтовний період у який відбуватимуться вимкнення у тому чи іншому населеному пункті. 

Основні заходи безпечної експлуатації електричного котла зазначені в інструкції, можна а надати наступні рекомендації.

 

Відкрита система:
Відкриті системи опалення – не обладнуються мережевими насосами, тож припинення подачі електричної енергії не впливає на роботу системи;
Закрита система або така, що обладнана мережевим насосом (або кілька насосів на магістралях).

Рекомендації: система обов’язково повинна бути обладнана запобіжним клапаном, який повинен спрацьовувати при 3,5 Атм. Після припинення подачі електричної енергії рекомендується локалізувати активне горіння палива, по можливості, видалити з топки;

Закрита система, обладнана мережевими насосами та автоматичним управлінням підтримання заданої температури теплоносія в системі опалення, турбіною подачею кисню та примусовим відведенням відпрацьованих газів.
Рекомендації : перед котлом (пусковим автоматом) установити ПЗІП (*пристрій захисту від імпульсних перенапруг) в залежності від потужності, яка подається на котел. Пристрій убезпечить автоматику котла від можливого імпульсного зростання напруги при відновленні подачі електричної енергії споживачам. Власникам таких котелень потрібно мати незалежний генератор електричної енергії для забезпечення роботи котла у випадку припинення подачі електричної енергії;
Системи опалення, обладнані електричними котлами
Загальні рекомендації
1) Діяти у відповідності з інструкцією з експлуатації котла.
2) Виконати рекомендації, передбачені інструкцією з монтажу котла, про установку запобіжних пристроїв необхідних для роботи котла. Такі рекомендації зазвичай надають виробники котлів при їх адаптації до місцевих умов.

Відкрита система
Рекомендації: після припинення подачі електричної енергії вимикачі та інші комутаційні пристрої (автоматичні вимикачі, пускові реле) привести в неактивний стан для повторного включення після поновлення подачі електричної енергії. При наявності виконавчої автоматики на котлі - електрична система живлення повинна мати ПЗІП (пристрій захисту від імпульсної перенапруги).
Закрита система – при припиненні подачі електричної енергії відбувається охолодження ТЕНів або припиняється виробіток тепла. У випадку електродного котла, перегрів системи опалення чи котла – НЕМОЖЛИВИЙ. Після припинення подачі електричної енергії вимикачі та інші комутаційні пристрої (автоматичні вимикачі, пускові реле) привести в неактивний стан для повторного включення після поновлення подачі електричної енергії. При наявності виконавчої автоматики на котлі - електрична система живлення повинна мати ПЗІП (пристрій захисту від імпульсної перенапруги).
Системи опалення, обладнані газовими котлами 
1) Діяти у відповідності з інструкцією по експлуатації котла. 
2) Виконати рекомендації передбачені інструкцією з монтажу котла: встановити запобіжні пристрої необхідних для роботи котла, такі рекомендації, зазвичай, надають виробники котлів при їх адаптації до місцевих умов.
3) Перегрів котла після припинення подачі електроенергії неможливий, оскільки припиняється згоряння газу на пальнику котла.

1) Обов’язково обладнати котел ПЗІП (пристрій захисту від імпульсних перенапруг). Це унеможливить вихід з ладу плати управління котлом (слід звернути на це увагу, тому що ці плати досить дорого коштують і зазвичай не підпадають під гарантійну заміну – сервісні підприємства при укладанні договору передбачають пункт нерозповсюдження гарантії на вихід плати управління від перенапруги).
Котли що перебувають на гарантійному або сервісному обслуговуванні обов’язково мають бути оснащені ПЗІП. Обслуговуючі сервісні організації майже завжди рекомендують або вимагають, які конкретно ПЗІП встановлювати.
2) Перекрити подачу газу на котел, вимкнути котел на пульті управління, вийняти вилку живлення з розетки.
Загальні рекомендації для всіх котлів, які працюють з використанням електричної енергії: 
Після відновлення електропостачання повторно підключити котел до мережі та запустити його в роботу.




Якщо на  моїй  вулиці, у населеному пункті,  магазині, кафе, тощо відключається електроенергія, це буде постійно при застосуванні ГАВ?

Такий варіант цілком можливий, оскільки не завжди існує технічна можливість зробити зміни у схемі електропостачання, особливо де розташований приватний сектор у містах та у сільській місцевості.  Тим не менш, технічний напрям Товариства постійно працює над тим, щоб винайти технічну можливість для вирішення питання заміни осередків, що підпадають під аварійні відключення. 

Крім того, звертаємо увагу на тому, що треба серйозно відноситися до питань енергозбереження і впроваджувати енергозберігаючі технології. 

Коли обленерго припинить відключення електроенергії? Нам у ЗМІ обіцяли, що це станеться 5 грудня?  Чи будемо ми у Новорічну ніч зі світлом?

В НЕК "Укренерго"зазначають, що ситуація склалася вкрай важка. Викликана вона дефіцитом вугілля на ТЕС, руйнуванням електромереж в Донбасі, найнижчою водністю річок за останні 45 років, а також зниженням середньодобової температури повітря понад норму.
В цих умовах підприємствам і населенню необхідно зменшувати споживання з метою недопущення розбалансування роботи енергосистеми України.
Відключення електроенергії в Україні припиняться при скороченні її споживання на 15%, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
"Якщо обмеження складе 15%, ми побачимо, що спокійно проходимо період пікових навантажень, негайно буде надіслано звернення до НЕК "Укренерго" по припиненню відключень", - сказав Демчишин на селекторній нараді за участю представників енергоємних підприємств. 

 

 

 




Сподобалася новина - поділися нею в соціальних мережах.


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Просмотров: 954 | Добавил: semenovka | Теги: відключення, Олександр Шабалін, кол-центр | Рейтинг: 0.0/0

ЧИТАЙТЕ ЕЩЕ НОВОСТИ НА НАШЕМ САЙТЕ:

Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар

Архив записів



Наше опитування
В каких социальных сетях вы зарегистрированы ???
Всього відповідей: 79

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать