. ТОЧКА ЗОРУ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЗАПОВІДНИКА - 20 Лютого 2016 - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
П`ятниця, 19.04.2024, 06:09
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Новини краю [1156]
Семенівщина спортивна [304]
Наш ексклюзив [108]
Новини звідусіль [104]
Інше [65]
Навколо нас [18]
Газета "Гарт" про наш край [31]

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Наши: 0


[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2016 » Лютий » 20 » ТОЧКА ЗОРУ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЗАПОВІДНИКА
08:00
ТОЧКА ЗОРУ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЗАПОВІДНИКА

 Останні три роки (з 2012 року) я і учень Семенівської гімназії №2 Левченко Ілля займалися пошуками на території всього району популяцій червонокнижних і регіонально рідкісних рослин та їх описом. Ми не лише знайшли 44 види рідкісної флори, але й на різних конкурсах, про які читачі, можливо, пам’ятають, здобули купу перемог для району. По закінченню одного з конкурсів, його організатор – Національний Екологічний Центр України запропонував нам сприяння в спробі організувати заповідники в досліджених місцях. На нашу думку, це дійсно стало би цілком логічним завершенням нашої роботи.

 

Ми створили обґрунтування й надіслали до НЕЦУ. Наше клопотання було схвалене Міністерством Екології, передано в область і от, на днях, дійшло й до району. Під час зустрічі зацікавлених сторін нам дали лист–відповідь від держлісгоспу, який є землекористувачем. В усній же бесіді, якщо підсумувати, то держлісгосп збирається відмовити.

 

 

 

Дізнавшись через день по декільком коментарям від досить далеких від нашої роботи людей про те, що лісгосп дотримується у нашій справі максимальної відкритості й гласності, висвітлюючи свою точку зору, ми можемо тільки схвалити такий підхід і підтримати його. Тому пропоную читачам ознайомитися з листом лісгоспу й моїми на те коментарями (у яких я також по можливості висвітлю й нашу роботу).

 

Уривок з листа лісгоспу Коментар
У зв’язку зі зверненням Семенівської районної державної адміністрації, щодо створення нових об’єктів природно-заповідного фонду на території Семенівського району, ДП «Семенівський держлісгосп» надає наступні пропозиції.  
Ретельні екологічні розрахунки свідчать, що нормальне функціонування та самовідновлення біосфери можливе лише за умовами 10-15% площі зайнятої природно-заповідними територіями. 

Цитата з наших обґрунтувань. Дуже вірогідно, що про 15% площі заповідників, яких вимагає закон (посилання) ніхто раніше не чув

На даний час процент заповідності по держлісгоспу складає 13,5. – 4209 га.

Радий це чути. Тут, одначе, ця цифра наводиться як натяк на те, що нам слід шукати заповідників у інших місцях. Вимушений розчарувати, заповідники треба створювати там, де залишається, що захищати, а не там, де нам хочеться.

Наприклад, цілком можливо, що у автодора відсоток заповідності = 0%, то що нам – дороги заповідати?

Лісові заказники та заповідні урочища в держлісфонді Семенівського лісгоспу зберігають в недоторканності 3661 га лісових насаджень, що є важливим для лісової екосистеми, але і створює великі проблеми тим, що унеможливлює лісогосподарськими методами впливати на відновлення і функціонування лісових насаджень, що з віком гинуть та втрачають свої функції.

Основна думка тут та, очевидно, що як хочемо зберегти природу, то треба весь ліс віддати лісгоспу. Тоді проблем не буде. Просимо навести гарні приклади з європейської практики, які би це доводили. Особливо про те, що не можна заповідати більше 13,5% лісгоспу.

Можливо я помиляюся, але, як мені відомо, в Європі навіть і лісгоспів нема.

Так, із-за повного всихання ялинових насаджень на даний час втратив свої функції заказник «Орликівський». Гибель перестойних осикових насаджень, що займають значну площу в заповідному урочищі «Радомська дача», є загрозою для існування всієї лісової екосистеми в її первинному вигляді та тягне за собою втрачання природних функцій. За останній рік спостерігається всихання (відмирання) соснових насаджень в лісовому заказнику «Рим-Погорільська дача», де сосняки вже досягли спілого та перестойного віку.

Всохла ялинка в заповіднику – вирубайте її акуратно та посадіть на місто другу. З того, що відомо, у нас уже як всихає, то всихає моментально десятками гектарів. Усі знайомі екологи, яким я розповідав про об’єм «санітарних рубок» у Радомській дачі, досить нервово відповіли, що це зовсім не санітарні рубки.

Посилання на фото1 рубок

Фото2, Фото3

Створення ще нових заповідних об’єктів в соснових насадженнях лісгоспу не є доцільним. Їх виведення з лісогосподарської діяльності тягне за собою перерахунок об’ємів в лісокористуванні, що в свою чергу позначиться на зменшенні податків в державний та районний бюджети, зменшення чисельності робочих місць, тощо.

Нарешті раціональна думка в листі – і певний тиск на районну владу. Хотілося би побачити конкретні розрахунки, як саме, наскільки і чому все позменшується.

Якщо «необдумані реформи» в лісогосподарстві будуть проведені до кінця, то кількість робочих місць і так може зменшитися. Тому, я би вже зараз подумав про перепрофілювання. Створили би національний парк та на екскурсії запрошували. До Тростянця від Києва тільки так на вихідні їдуть. І до Мезина доїзжають уже. Й до нас можуть доїхати, аби тільки реклама гарна.

Запропоновані території для заповідання – «Ферубський ліс» на території Костобобрівського лісництва та урочище ім. Йосипа Кам’янецького в Семенівському лісництві не являють собою особливих насаджень, а є типовими для сосново-березових насаджень, штучно створеними, характерними для регіону Новгород-Сіверського Полісся.

Мало в якому лісі Новгород-Сіверського Полісся є таке різноманіття рідкісної рослинності, як у названих лісах. Автори листа або не читали уважно обґрунтувань або навіть не знаю.

 

Посилання на ОБГРУНТУВАННЯ

частина1

частина2

частина3

Природне біорізноманіття на території Семенівського району є можливим для збільшення заповідних територій. Так, надзвичайно благосприятливе середовище існування флори та фауни на землях вздовж річок Снов та Ревна (особливо у її витоках), наявність природних джерел в районі с. Леонівка, Погорільці, які потребують охорони. Так, дубовий гай біля с. Шведчина та насадження в урочищі «Рябкин острів» біля м. Семенівка давно потребують охорони та заповідання. А створення гідрологічних заказників на особо цінних заболочених територіях таких як «Несвітне», що поблизу м. Семенівка, «Сухомлинка» в районі с. Жадове,  території в районі пойми р. Ревни та малих річок Слот, Глибочка, Ракужа та інші, яких в нашому районі біля двох десятків, збереже біорізноманіття цих природних екосистем від попадання під сільгоспкористування в майбутньому та сприятливо позначиться на гідрологічному режимі на території всього Семенівського району.

Так, я згоден. Треба лише поглянути, чи дійсно там є те біорізноманіття, про яке пишуть у листі.

Якщо так, то у нас буде гарний резерв, щоби виконати вимогу закону Стратегія 2020, про 15% заповідників у межах району.

За умови заповідання ділянок на підставі наших обґрунтувань цей відсоток дорівнюватиме 7,2%. До кінця року (за тим же законом) його треба довести до 11%.

ДП «Семенівський держлісгосп» вважає за необхідність створення нових об’єктів природного заповідання в Семенівському районі, але на територіях які дійсно того потребують.

Просто переконаний, що після перечитування обґрунтувань ДП «Семенівський держлісгосп» переконається, що пропоновані території таки «дійсно того потребують»

 

В усній розмові інспектор з охорони лісу держлісгоспу висловив сумнів у нашій компетентності. Він, наприклад, запропонував нам надати йому хоч маленьку наукову монографію з описами наших знахідок.

Виходить так, що крім нашої компетентності, він сумнівається в компетентності журі обласних і Всеукраїнських олімпіад з екології (переважно науковців), НЕЦУ, інституту Зоології ім. І.І. Шмальгаузена, доктора біологічних наук Лукаша Олександра Васильовича з кафедри екології ЧДПУ – одного з авторів Червоної книги, який був у лісі ім. Кам’янецького на наше запрошення і сам бачив і показував нам червонокнижні й регіонально рідкісні рослини, які там зростають. У решті випадків ми для контролю надсилали йому електронною поштою фото для визначення усіх наших знахідок.

 

Йдучи назустріч, надаю посилання на наукову статтю щодо наших знахідок – ПОСИЛАННЯ НА НАУКОВУ СТАТТЮ.

 

Дані, наведені в статті, з часу виходу її вже дещо застарілі, й зараз нам відомі популяції 15 видів рідкісних рослин, які там зростають.

 

У свою чергу хотілося би отримати посилання на закон, який вимагає від людини, що пише обґрунтування, наявності монографій. Також цікаво було би почитати монографії тих, хто обґрунтовував  заповідання вже існуючих ділянок, на декотрих з яких нам не вдалося знайти рідкісних рослин.

 

 

П. Бузунко, м. Семенівка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Сподобалася новина - поділися нею в соціальних мережах.


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Навколо нас | Просмотров: 2010 | Добавил: Pedro | Теги: ілля левченко, заповідник, Петро Бузунко, Семенівка | Рейтинг: 5.0/5

ЧИТАЙТЕ ЕЩЕ НОВОСТИ НА НАШЕМ САЙТЕ:

Всего комментариев: 6
6 Lya  
Хай там як, а таких вар’ятів (як лісники наші) бачу вперше за своє коротке (але насичене) життя. Кажуть, що вирубають ліс - сонечко пригріє - рослинки краще почнуть квітувати (sic!). А ще: улітку вирубувати, кажуть, направду права не маємо, де зростають рідкісні рослини, а вот узимку - залюбки (аби влітку сонечко яскравіше світило). Тут уже не короїди, а щось набагато страшніше... Мене вражає одне: чи то вони справді олігофрени чи вдають під ситуацію?!

5 mokrizzonni  
Готую на викладених лісниками "аргументах"  дисертацію "Психопатологічна кінестезія лісників як генеза гештальт-циркулятива вікової психології особистості в умовах країни із слабкою ринковою економікою"
"Кащенко наш президент" (с)

4 aitupikov  
Нажаль за весь свій природоохоронний шлях мені не зустрілось жодного обізнаного лісника. Всі як один - рубати-заробляти. Крім цього, жодного разу не бачив, щоб у своїй роботі хоч хтось з лісників враховував вимоги чи дотримувався вимог ЗУ "Про природно-заповідний фонд України" чи "Про охорону навколишнього природного середовища" чи "Про тваринний світ", "Про рослинний світ", "Про Червону книгу України" тощо.
На сьогодні рівень невігласності лісової сфери досяг рівня екологічної катастрофи, а самі працівники лісової галузі вважаються найлютішими ворогами природи.
Випрпвити цю ситуацію може лише повна ліквідація лісгоспів. Так, внаслідок цього можливі певні проблеми, але повірте, шкода від існування цих псевдоохоронців лісу набагато більша.
"Кладіть" на їх листи та робіть свою справу.
І ще одне - ніколи і ні в чому не слухайте лісників.

3 machaon777  
Серед нас багато ентомологів та інших біологів. Лісники-лісопатологи зазвичай оперують невірними даними та маніпулюють фактами. Для заповідання лісу варто застосовувати також рідкісних комах, як аргумент. Бо короїд - це не аргумент для вирубки, а досить сумнівна штука, а ось великий дубовий вусач - аргумент дерева зберегти. Погано те, що у нас аграрна та лісогосподарська діяльність відірвані від науки в цілому, а від охорони природи тим більш...

2 yellow  
І в цьому є проблема. З`являється лишень ініціятива заповідання якоїсь ділянки, як лісники проводять там лісопатологічне обстеження, знаходять короїдів на дубах і призначають суцільне рубання. Прецеденти були. Треба визначитись, як із цим злом боротись.

1 yellow  
Я в останні рік-два спостерігаю, як по-варварському вирубують діброви. І це лише у місцях, де я маю можливість бувати. Ще років 5 таких рубок, які ми маємо сьогодні по всій країні, і країна залишиться без лісу. Цю лісорубну вакханалію можна зупинити лише заповіданням найбільш цінних лісових угідь з вилученням у землекористувачів-лісників, що сприймають ліс не як цінну екосистему, а як власний город.

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар

Архив записів



Наше опитування
Какое меню на сайте удобнее ?
Всього відповідей: 33

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать