(28 листопада – 6 січня н. ст.) Розпочинається Різдвяний піст. Він випереджає собою свято Різдва Христова за сорок днів, і називається також Пилиповим постом («Пилипівкою»), тому що починається після 27 листопада – дня пам’яті апостола Пилипа. Різдвяний піст установлений для того, що ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою й постом, щоб з чистим серцем, душею й тілом могли благоговійно зустріти Сина, що з’явився у світ Божий й щоб, крім звичайних дарунків і жертв, принести Йому наше чисте серце й бажання слідувати Його навчанню.
Правила помірності, запропоновані Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і Петровий піст. Зрозуміло, що під час посту заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу й п’ятницю Різдвяного посту уставом забороняються риба, вино і єлей і дозволяєтся приймати їжу без масла (сухоядіння) тільки після вечерньої. В інші ж дні – вів
...
Читати далі »