. Заміж — не на рік, а на цілий вік… Про О. Холодило - 21 Березня 2015 - Блог - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
П`ятниця, 19.04.2024, 18:51
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Инфраструктура [55]
Комунальні служби, Енергетики, Газове господарство, Тепло та ін.
Блог голови Семенівської РДА. [69]
Блог голови Семенівської РДА. Блог веде особисто голова Семенівської РДА - Деденко С.І.
Економічний блог. [145]
Блог веде, спеціаліст сектору економіки Семенівскої РДА.
Блог освіти району [182]
Блог педагогів, методистів та людей, що працюють на ниві освіти і науки
Блог юридичних служб. [63]
Семенівський районний центр зайнятості. [0]
Семенівський районний центр зайнятості- інформує.
Блог правоохоронців [26]
Прикордоння [24]
Блог прикордонної та митної служби
Блог усіх небайдужих [41]
Всім про все
Життя видатних людей [39]
Історії з життя видатних земляків
Духовне виховання [59]
Духовне виховання особистості
А чи знаєте Ви? [44]
Блог, де розміщується інформація про цікаві факти, події і т.п.
Людям про людей [38]
Матеріали про людей, їх життя, долі
Як це було ... [36]
Історичні нариси, довідки та події Семенівки та Семенівського краю
З глибин серця... [27]
Час минає, та є дві речі, які йому не підвладні: Пам"ять та Мистецтво, яке є людською спробою зробити прекрасне вічним...

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 62
Гостей: 61
Наши: 1
spamergoda

[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2015 » Березень » 21 » Заміж — не на рік, а на цілий вік… Про О. Холодило
2" class="eBlock">
08:01
Заміж — не на рік, а на цілий вік… Про О. Холодило

 У 65-річної Олени Андріївни Холодило з Костобоброва Семенівського району за плечима тридцять вісім років трудового стажу. Двадцять із них жінка пропрацювала в сільпо, решту — на пошті. Дванадцять років була поштарем, а останні шість, перед пенсією, — начальником поштового відділення. З-поміж чималого переліку друкованих видань Олена Андріївна добре пам’ятає й «Деснянську правду». Одну з улюблених газет читачів. Жінка щиро зраділа нашому знайомству та охоче погодилася поспілкуватися. 

 

 

Узяв із молодості — і привів у старість 

 

 

В оселі господині чисто та охайно. Ще навіть не встигла висохнути щойно вимита підлога. «Ми не завадили? Ви, може, на гостей чекаєте?» — цікавлюся у пані Олени. 

 

 — Та ні, просто люблю лад у домі. Живу сама. У березні буде два роки, як без господаря залишилася. Все життя мій Михайло Іванович трудився не покладаючи рук і помер, бідний, за роботою. Ще перед тим зайшов до хати, пообідав добре. А потім пішов носити солому корові на підстилку. Ніс оберемок, упав — і не стало людини... Це у нього вже третій інсульт був. До цього в лікарні лежав. Лікарі наказували, щоби поберіг себе, а він усе одно не міг усидіти без роботи. І дрова рубав, і порався, і на тракторі їздив. Коло трактора й помер. Хороший у мене був чоловік. Не пив і за все життя жодного лайливого слова від нього не почула. Любили його й діти, і племінники. Такий жартівник був. Коли дивимося «Розсміши коміка», завжди його згадуємо, — почала свою розповідь жінка. — А онука забирають до армії. Так переживаю за нього. Торік Денис вивчився на програміста, а роботи ніде не знайшов. Заробляв копійку на будівництві. А це в армію треба йти. Хай би перед службою хоча б на тиждень приїхав погостювати. 

 

Олена Андріївна згадує, що за чоловіком була мов за кам’яною стіною. Вийшла заміж через рік по закінченні десяти класів. У вісімнадцять народила доньку Катерину. Через чотири роки — сина Віктора. Із чоловіком прожили у шлюбі 46 років. «Заміж пішла не на рік, а на цілий вік», — каже вона. Жили мирно, не бідували. Михайло Іванович був роботягою. Працював у колгоспі спочатку шофером, потім завгаром, а згодом — головним інженером Костобобрівської МТС. Був гарним господарем і батьком. 

 

— Тридцять два роки прожили під одним дахом зі свекрухою. Вона допомагала по господарству, а моя мама бавила дітей. Тримали корову, свиней, різну птицю. Михайло добре знався на техніці. Тож згодом купили «Побєду», потім трактор. І Віктор пішов у батька. Зараз у сина трактор, косарка, граблі, щоб сіно ворочати, — розповідає Олена Холодило. 

 

Донька Катерина закінчила Чернігівський педінститут. Нині живе в Чернігові, працює вихователем у дитсадку. Разом із чоловіком виростили сина Дениса. Віктор пішов батьковим шляхом. Відслужив в армії, в Баку, і став шофером. Нині «крутить баранку» в рідному селі. Із дружиною ростять двох доньок — Альону і Наталію. Альона навчається на технолога молочної промисловості в Харкові, а Наталія вивчилася на кухаря. Можливо, такі вподобання у дівчат невипадкові. Адже свого часу й Олена Андріївна працювала кухарем. 

 

І кухарі, й кочегари 

 

— Я пішла на роботу в сімнадцять років. На одному місці трудилася 20 літ, на іншому — 18. Найважче працювалося кухарем. Школярів тоді ж було набагато більше, ніж зараз. Уранці готуємо для них сніданок, а потім — обід для групи подовженого дня, де 105 дітей. Працювали удвох. Були й за кухарів, і за кочегарів. Самі воду з колодязя носили. Тягнемо чотиривідерну каструлю, і в руках іще по відру. І посуд самі мили, і прибирали, і їжу роздавали. Ще й їдальню опалювали. А потім я перейшла на пошту. Там було легше та цікавіше. На свіжому повітрі й серед людей. 

 

Газети носила по п’ять днів на тиждень. І по своєму селу, й по сусідньому селищу Сергіївському, що за п’ять кілометрів. Тоді ще там було 32 двори. Нині нема ні душі. Асфальту тоді ще не клали. Бігала ґрунтівкою. Машини й трактори дорогу розіб’ють, а я потім ледь ходжу нею. Влітку було простіше. На велосипеді їздила. А взимку доводилося ходити пішки. Ніколи не хворіла. На свіжому повітрі було здоровіше, ніж у їдальні. На краю Сергіївського жив лікар. Він завжди так казав: «Запам’ятай, Андріївно: доки носитимеш пошту — будеш здоровою. А як кинеш пошту, то і здоров’я не буде». Так воно й вийшло, — пригадує Олена Холодило. 

 

Газет по селу передплачували багато. І колгосп, і сільрада. Пошта ледь уміщалася у дві сумки героїні моєї оповіді. А листівок напередодні свят було ще більше. Згодом пані Олена стала начальником поштового відділення. Та навіть ходячи в начальстві, носила пошту до сусіднього Сергіївського. Крім газет і листів на ній були пенсії 400 пенсіонерів. А тепер, каже, і двохсот нема. 

 

— Важко зараз і міським, і сільським. У кожного свої проблеми. В місті дорогі комунальні послуги. В селі людям треба й за оранку, й за молотьбу гроші віддати, — говорить жінка. 

 

— А чим зараз живе ваше село? Людям є робота? 
 

— А живе тим, що люди пораються на землі, тримають господарство. По вісім, по десять корів. У сина мого – шість. Багато і тяжко працюють. Треба ж і сіна для худоби заготовити, і подоїти її. А тут іще біда — кріпко подорожчали бензин та солярка. Раніше зорати сотку землі коштувало 12 гривень, а тепер страшно навіть уявити скільки буде. У нас то свій трактор, але ж усе одно треба пальне купувати. Важко, важко живеться бідним людям. Невістка працювала в Костобобрівській сільській лікарні санітаркою. Лікарню закрили. Тепер тільки амбулаторія. І невістка, бідна, залишилася без роботи. А молоко як дешево приймають. По два двадцять за літр. Як жирніше, трохи доплачують. Але й на тому спасибі. Хай ті молокозаводи працюють. У селі молоко збирають двоє приймальників — із Шостки та Новгорода-Сіверського. Люди телят ростять, щоб якусь копійчину мати. А є такі, що п’ють. Мають купу дітей – і п’ють. Усякі є. Багато тракторів по селу. Хто коней тримає. Хтозна, що воно буде. Може, ще так станеться, що всі переходитимуть на коней. 

 

І так добре, що в селі є амбулаторія, пошта, сільрада, школа-одинадцятирічка, аптека, ветеринарна дільниця, магазини, приватні сільгосппідприємства. Школу і Свято-Данилівську церкву збудував нам Леонід Кучма. Він і опікується ними. Бо сам колись ходив у стару Костобобрівську школу. І лікарні він допомагав. Дав машину швидкої допомоги. Погано, що закрили лікарню. Як був стаціонар, можна було й лежати людям. Біда, що дорого сплачувати за газове опалення. А тут хоч би ще пенсію давали та й зарплатню вчасно виплачували. Щоб війна швидше скінчилася. 

 

— Багато у вас мобілізованих? Допомагаєте воякам? 
 

— На третє березня — десятеро. А уявіть, як нам без чоловіків у посівну. Що бідним людям робити? Допомагаємо солдатам, чим можемо. Не так давно давали їм картоплю, консервацію. А ще раніше машиною їздили, збирали харчі для вояків, що на митниці. Я давала смалець, картоплю, огірки й помідори. Що є, те й даємо. Не шкодуємо. Аби тільки тихо було. 

 

— А як у селі виросли ціни в магазині? 
 

— Цукор уже більше 20 гривень. Білий хліб коштував 5 гривень, а вже вчора купувала по шість. Із квітня, кажуть, іще дорожчатиме. Я отримую трошки більше тисячі гривень пенсії — і живи на них, як хочеш. Так це ще слава Богу, що є газ. А як він подорожчає, чим платити? Я й так економлю. Вдень умикаю, а на ніч вимикаю. Сьогодні взагалі о другій годині дня тільки ввімкнула. Дякувати Богу, ще дають мені субсидію. По ній плачу 92 гривні з копійками. За світло по нулях, бо економлю. Як стемніє, лягаю відпочивати. Та дарма, аби тільки швидше війна скінчилася. Всякого було в житті у наших людей. Різне переживали. Та нема нічого страшнішого за голод і війну. Були у нас різні кризи, але останній час люди жили добре. Хоч і працювали тяжко. Дасть Бог, усе налагодиться… 

 

Валентина Науменко

http://www.hvilya.com/

 

--------------------

Читайте також:

Микола Миколайович Мазепа — директор Харківського науково-дослідного інституту козацтва, генерал-полковник УРК

 

Ісаак Прохорович Мазепа — наш земляк, український політичний і державний діяч

 

З історії села Костобобрів

 

 

 


Понравилась новость - поделись в социальных сетях


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Людям про людей | Просмотров: 1312 | Добавил: shabalin74 | Рейтинг: 0.0/0

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ В БЛОГАХ НАШЕГО САЙТА


Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записів



Наше опитування
Чи хотіли б Ви їздити маршрутним таксі до Корюківки за покупками в магазин АТБ ?
Всього відповідей: 17

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать