. З Росії з любов’ю, або «Там я відчуваю себе чужою» - 7 Листопада 2014 - Блог - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
Субота, 27.04.2024, 07:15
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Инфраструктура [55]
Комунальні служби, Енергетики, Газове господарство, Тепло та ін.
Блог голови Семенівської РДА. [69]
Блог голови Семенівської РДА. Блог веде особисто голова Семенівської РДА - Деденко С.І.
Економічний блог. [145]
Блог веде, спеціаліст сектору економіки Семенівскої РДА.
Блог освіти району [182]
Блог педагогів, методистів та людей, що працюють на ниві освіти і науки
Блог юридичних служб. [63]
Семенівський районний центр зайнятості. [0]
Семенівський районний центр зайнятості- інформує.
Блог правоохоронців [26]
Прикордоння [24]
Блог прикордонної та митної служби
Блог усіх небайдужих [41]
Всім про все
Життя видатних людей [39]
Історії з життя видатних земляків
Духовне виховання [59]
Духовне виховання особистості
А чи знаєте Ви? [44]
Блог, де розміщується інформація про цікаві факти, події і т.п.
Людям про людей [38]
Матеріали про людей, їх життя, долі
Як це було ... [36]
Історичні нариси, довідки та події Семенівки та Семенівського краю
З глибин серця... [27]
Час минає, та є дві речі, які йому не підвладні: Пам"ять та Мистецтво, яке є людською спробою зробити прекрасне вічним...

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 41
Гостей: 41
Наши: 0


[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2014 » Листопад » 7 » З Росії з любов’ю, або «Там я відчуваю себе чужою»
2" class="eBlock">
13:58
З Росії з любов’ю, або «Там я відчуваю себе чужою»

   за матеріалами gorod.cn.ua

Вона народилася в Україні, але майже все свідоме життя проживає в Росії. В компанії 68-річної жінки журналіст «Чернігівщини» проїхався дизель-поїздом від Семенівки до Новгород-Сіверського. Бабуся Надія після відвідин малої батьківщини у Семенівському районі поверталася додому до Великого Новгороду.

 

Сьогодні дорога від Великого Новгороду до Семенівки стала незручною. Ще років 10 тому існував безпересадковий вагон «Москва - Семенівка». Нині ж доводиться їхати з кількома пересадками, а останнім часом інколи ще й чималі гроші за таксі доплачувати доводиться.
 


- Вагон «Москва - Семенівка» існував десь року до 2007-го, - згадує російська пенсіонерка.
 


- Московський поїзд дотягував його до станції Терещенська (в селищі Вороніж Сумської області, де через станцію проходять поїзди у напрямках Москви, Санкт-Петербурга тощо. - Авт.), там ми кілька годин чекали, доки інший поїзд не потягне вагон до Семенівки. Зараз такого вагону немає і я не розумію, чому. Коли ж був, то завжди був переповненим, особливо влітку.


Тепер я добираюся Московським поїдом до Терещенської (раніше Воронізька. - Авт.) і чекаю на дизель до Семенівки, який зараз ходить всього двічі на день. Як завжди, квитки в обидва боки купую у Москві. Придбала й цього разу, однак у поїзді «Москва - Кишинів» провідник каже, що на Терещенській зупинки не буде. Як же так? Ледь не полаялися і пішли скаржитися начальнику поїзда. А той: нічого не знаю - це справа машиністів: хочуть зупиняють у Терещенській, а не хочуть - то ні. Буцімто, російська й українська сторона про щось не домовилися і відтоді така нісенітниця: одні машиністи зупиняються, інші - ні. Якби справді була якась недомовленість, то мабуть, і квитків би до Терещенської не продавали?
 


Довелося виходити на станції Хутір-Михайлівський (там є відділення прикордонного контролю «Хутір-Михайлівський». - Авт.) і на таксі добиратися до Терещенської. Добре, що не одна була: таких ще два чоловіки виявилося. Накладно б самій було 270 гривень за таксі платити, а так на трьох розділили (від «Хутір-Михайлівський» до «Терещенської» - з 50 км. - Авт.).
 


Останній рік російська пенсіонерка у рідному селі, бува, відчуває нерозуміння з боку земляків. Інколи від неї навіть вимагають відповіді за російську зовнішню політику. Бабуся намагається бути виваженою. Пропонує отримати хоча б кілька точок зору на події на сході України. А також пам’ятати, що прості росіяни, мовляв, були і залишаються братами простим українцям.
 


- Багато селян висловлює мені невдоволення щодо ситуації між країнами. Ніби я винувата, що Росія війну затіяла. Я кажу: по-перше, бути невдоволеними Путіним - ваше право, але до чого тут усі росіяни? Я ні в кого не стріляла, я така, як і ви. Народилася в Україні, люблю свій рідний край і мрію купити будиночок у Семенівці, щоб доживати віку. По-друге, Путін узяв Крим начебто без єдиного пострілу, і якби був потрібен Донбас то і його б узяв. А якщо там війна, то чи не варто хоча б припустити наявність винуватців і з іншого боку кордону?
 


Мене розчулює, коли тут люди говорять: російське телебачення мені промило мозок і навішало локшини. Кажу, невже ви думаєте, що ваше телебачення вам навішало менше? Невже російське брехливе, а українське кристально чесне? У мене супутникове телебачення і тут, і там, тож я завжди дивлюся й українські канали, і російські. Хоча б через це очі у мене менш «замилені», аніж у тих, хто дивиться версію подій з одного боку.
 


Надія не згодна з російськими опозиціонерами. І наводить приклад Казахстану. Адже там - її родичі.
 


- Кажуть, проблема Росії у тому, що влада дуже довго не міняється, що Путін «вічний» тощо. Подивіться на Казахстан: там Назарбаев ще з часів СРСР керує. Знаєте, як там люди живуть? Я знаю: там брат двоюрідний вже 50 років живе. Закінчив школу в Семенівці, одружився. Але їм дуже важко було разом з батьками в одній хаті жити. У тещі були родичі в Казахстані, тож вона й поцікавилася, чи не могли б вони прилаштувати молодят? Ті погодилися, і відтоді брат з дружиною - у Казахстані. Колись вони планували після виходу на пенсію повернутися на Семенівщину, але тепер передумали. У них там житло, гарна робота, добра пенсія. А що їх тут чекає?
 


У самої Надії пенсія 18 тисяч рублів, тож проїзд у Семенівку її не надто обтяжує. Щоправда, така пенсія не рядова в РФ - уродженка Чернігівщини заробила її в холоді.
 


- Пенсія у мене «північна». Так сталося, що після армії мій брат поїхав працювати на північ. Там жив дядько і він сказав брату, мовляв, чого тобі після армії у село повертатися, які там утебе перспективи? Давай до мене.
 


Брат погодився і поїхав до дядька у місто Апатити Мурманської області. Працював водієм в автоколоні, одружився. І все б добре, однак дитсадків там не було. Коли народилася одна донька, а потім друга, то їм з дружиною дуже складно було виховувати дітей. Ось він і забрав мене, тільки-но я закінчила 7 класів, до себе - доньок няньчити.
 


Там я закінчила вечірню школу, одружилася і зараз маю двох дорослих дітей. Син живе у Апатитах і працює у ТСЖ (Товарищество собственников жилья, аналог українського ЖКГ. - Авт.), а донька - психолог у Великому Новгороді. А я працювала майже все життя в готелі «Аметист» в Апатитах. Була бухгалтером, інколи заміняла директора.
 


Незважаючи на понад 50 років життя у Росії, жінку тягне на малу батьківщину. Тільки вдома вона відчуває себе своєю і насолоджується кожною хвилиною перебування у рідному краї.
 


- У 2005 році помер мій чоловік і я переїхала до доньки у Великий Новгород. А останні сім років майже весь час жила в Україні. Виїздила кожні 90 днів «відмітитися» і поверталася знову. Річ у тім, що я доглядала брата, який забрав мене на північ. Він розлучився і запив, згодом повернувся на Семенівщину - до матері у село. Мати жила до 2001 року, а після її смерті і брат почав хворіти.
 


Він повернувся в Україну на початку 90-х і пенсію отримав дуже маленьку. Та Кучма прийняв закон, за яким усім, хто працював на радянській півночі, слід платити «північну» пенсію. Брат з’їздив у Апатити, переоформив документи. Остання його пенсія була 2800 гривень. Ось у серпні брат помер - за два роки до 80-ліття. Я приїздила забрати деякі речі.
 


Жити на півночі дуже складно. Раніше, коли працювала, то майже не звертала уваги на клімат і полярну ніч: щороку майже три місяці в Апатитах суцільна темрява. З виходом на пенсію стала на все це реагувати. Літа, як такого, там немає: куртку все одно не знімеш. Мене постійно тягнуло на батьківщину. Тут, тільки-но вийду з поїзда, на душі одразу так приємно робиться - блаженствую від того, що я вдома. Там же я відчуваю себе чужою.
 


Ігор Стах, "Чернігівщина" №45 (497) від 6 листопада 2014

 

 


Понравилась новость - поделись в социальных сетях


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Людям про людей | Просмотров: 840 | Добавил: shabalin74 | Рейтинг: 0.0/0

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ В БЛОГАХ НАШЕГО САЙТА


Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архив записів



Наше опитування
Какое меню на сайте удобнее ?
Всього відповідей: 33

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать