. Закон про вищу освіту: вчитися по-новому - 18 Вересня 2014 - Блог - Семенівка-наше місто! / Семеновка-наш город!
Вас вітає сайт м. Семенівка Чернігівської області / Вас приветствует сайт г. Семеновка Черниговской области
П`ятниця, 26.04.2024, 02:34
ГлавнаяРегистрацияВходПриветствую Вас Гость | RSS






Меню сайту

Додати новину на сайт semenovka.at.ua



Форма входу

Категорії розділу
Инфраструктура [55]
Комунальні служби, Енергетики, Газове господарство, Тепло та ін.
Блог голови Семенівської РДА. [69]
Блог голови Семенівської РДА. Блог веде особисто голова Семенівської РДА - Деденко С.І.
Економічний блог. [145]
Блог веде, спеціаліст сектору економіки Семенівскої РДА.
Блог освіти району [182]
Блог педагогів, методистів та людей, що працюють на ниві освіти і науки
Блог юридичних служб. [63]
Семенівський районний центр зайнятості. [0]
Семенівський районний центр зайнятості- інформує.
Блог правоохоронців [26]
Прикордоння [24]
Блог прикордонної та митної служби
Блог усіх небайдужих [41]
Всім про все
Життя видатних людей [39]
Історії з життя видатних земляків
Духовне виховання [59]
Духовне виховання особистості
А чи знаєте Ви? [44]
Блог, де розміщується інформація про цікаві факти, події і т.п.
Людям про людей [38]
Матеріали про людей, їх життя, долі
Як це було ... [36]
Історичні нариси, довідки та події Семенівки та Семенівського краю
З глибин серця... [27]
Час минає, та є дві речі, які йому не підвладні: Пам"ять та Мистецтво, яке є людською спробою зробити прекрасне вічним...

СЕМЕНІВКА
СЕМЕНІВКА - НАШЕ МІСТО, Семенівка, місто Семенівка

РЕКЛАМА
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ ПОБУТОВОГО СПОЖИВАЧА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ Особистий кабінет для побутових споживачів ПАТ Чернігівобленерго

Прогноз погоди

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:

влажность:

давл.:

ветер:


Група у ВК
--> Семенівське земляцтво

Facebook

Міні-чат
Вызов мини-чата - в правом нижнем углу сайта

Онлайн-РАДІО

Гороскоп
Loading...

Статистика



Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Наши: 0


[ Хто нас сьогодні відвідав ]




Проверка тИЦ и PR Рейтинг@Mail.ru


Главная » 2014 » Вересень » 18 » Закон про вищу освіту: вчитися по-новому
2" class="eBlock">
14:43
Закон про вищу освіту: вчитися по-новому

 В основі закону ідея університетської автономії 

в академічній, організаційній та фінансовій сферах

 

Студенти українських вишів, у яких розпочався новий навчальний рік, мають нагоду стати одними з перших, хто «житиме по-новому». Днями набув чинності новий закон про вищу освіту, який урядовці та деякі оглядачі називають першою реальною реформою після приходу нової влади.

В основі закону, який у роздрукованому вигляді має понад 100 сторінок, – ідея університетської автономії в академічній, організаційній та фінансовій сферах, каже міністр освіти Сергій Квіт.

«Українська вища освіта подолала пострадянські рецидиви й опинилась в іншій реальності. Саме час вищим навчальним закладам скористатися нагодою і нарешті стати автономними», – написав він у Facebook після того, як президент Петро Порошенко підписав закон.

Серед нововведень – створення незалежного громадського органу, який наглядатиме за якістю освіти, прозоріші вибори ректорів, дозвіл університетам мати власні рахунки в банках замість казначейства і складати власні навчальні програми.

Законодавці також прописали суворішу боротьбу із плагіатом, вирішили остаточно перейти на міжнародну систему вчених ступенів, заохотили дослідницьку діяльність вишів і зменшили навантаження на викладачів і студентів.

П'ятеро ректорів національних і державних університетів, до яких звернулися журналісти ВВС Україна, загалом схвально оцінили новий закон. Однак дехто з них передбачає певні складнощі з утіленням нових правил, наприклад, у питанні фінансової незалежності від центральної влади.

«Далеко не впевнений, що казначейство в сучасних умовах бойових дій випустить усі ці гроші із власних рук. Ніколи не повірю в це», - сказав Олександр Запорожченко, проректор Одеського національного університету ім. Мечникова.



Дещо з нововведень



Право розпоряджатися власними грішми для державних вишів – одна з головних новацій закону.

У Міністерстві освіти наголошують, що закон також знімає деякі мита та податки й легалізує фонди сталого розвитку, «такі собі гарантійні фінансові подушки, котрі є в багатьох потужних американських університетах».

Ще одна очікувана зміна: у вересні 2015 року в Україні повинні створити Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. За задумом авторів закону, цей колегіальний орган повинен контролювати те, як університети дотримуються визначених державою стандартів освіти. Раніше це робила сама держава.

У склад агенції повинні увійти 25 членів, серед яких немає місць для урядовців: представники самих вишів усіх форм власності, делегати від НАНУ, представники студентів і працедавців.

Присутність в агенції працедавців особливо сподобалася прем’єр-міністру Арсенію Яценюку, який каже, що освіту необхідно прив’язати до ринку праці.

«Це те, що ми 20 років не вирішуємо. У нас освіта за принципом не доцільності, а популярності. Десять років найбільш популярна професія – юристи. Ще десять років – тількиекономісти», – цитує його урядовий портал.

Також серед повноважень Нацагентства – узгоджувати освітні стандарти, розроблені Міносвіти, акредитувати освітні програми для університетів і проводити експертизу при видаванні ліцензій вишам.

Зміни стосуватимуться і процедури обрання ректорів. Тепер у виборах братимуть участь усі викладачі та трохи більша, ніж раніше, частка студентів – не менше 15 % від усіх виборців.

При цьому ректори, декани та завідувачі кафедр зможуть перебувати на посаді не більше двох строків поспіль по п’ять років.

Закон також поетапно скасовує такі вчені ступені, як молодший спеціаліст і кандидат наук, а натомість запроваджує такі сходинки в освітній ієрархії: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії (PhD), доктор наук.

Той, хто вже має диплом спеціаліста, прирівнюється тепер до магістра, а молодшого спеціаліста – до молодшого бакалавра.

Закон також дає право українським вишам остаточно визнавати закордонні дипломи та наукові ступені.

«У першу чергу ця новина втішить українців, які не повертались на батьківщину саме через те, що їхній закордонний науковий ступінь потрібно було ще раз підтверджувати», – пише Інна Совсун, перша заступниця міністра освіти.

Нові правила стосуватимуться й державних замовлень. Із 2016 року держзамовлення даватимуть вишам на основі їх рейтингу, укладеного незалежними громадськими установами. В уряді очікують, що це посилить конкуренцію між вишами.



Дослідницькі університети



Більшість ректорів беззаперечно схвалили новий закон, даючи зрозуміти, що добре ознайомлені із прес-релізами Міністерства освіти і самим документом.

Кажучи про очікування від нового закону, керівники університетів вживали вислови на зразок «великі і райдужні», «найпозитивніші», «широкі додаткові можливості», «відповідає духові часу» та «серйозний прорив у соціально-гуманітарній сфері».

Декого особливо зацікавила норма, яка дозволяє вишам через окремий конкурс отримати від Кабміну новий офіційний статус «дослідницького». Окрім інших переваг це дає університетам додатково мінімум 25 % державного фінансування на суто наукову діяльність.

Витрачати ці гроші є на що. Природничо-математичний напрям вишу, підготовка кадрів і наукових досліджень потребують величезних вкладень, каже ректор Львівського національного університету ім. Франка Володимир Мельник.

«Це був би державний злочин, якби ми у країні не розвивали природничу й математичну науку. Без цього поступ країни просто неможливий», – наголошує він.



«Ми цього хотіли»
 


Норми фінансової незалежність від центральних органів влади викликають у керівників вишів неоднозначну реакцію.

Наприклад, у Харківському національному університеті ім. Каразіна вітають те, що закон дозволяє вишам засновувати підприємства, у тому числі для інноваційної активності.

«Без підприємств як юридичних осіб, які б могли виступати з’єднувальною ланкою між наукою, між ученими й фірмами, (…) між виробництвом і бізнесом, — інноваційна активність дуже ускладнена», – заявив у письмовому коментарі ВВС України ректор Харківського університету Віль Бакіров.

Однак Олександр Запорожченко, проректор Одеського національного університету, скептично ставиться до слів про автономію вишів і більшу незалежність від Міносвіти.

«Дуже часто, коли ставлять подібні запитання, усе так чи інакше зводиться до одного: фінансування й можливості використання власних коштів на розсуд ученої ради чи колективу університету», – каже пан Запорожченко. І не втримується, щоб пожартувати: «Сам дух закону – це те, чого ми очікували. Але як завжди буває: «Я маю право?» – «Так, звісно!». «Ви можете мені чітко сказати: я можу?» – «Ні, не можете». Ось приблизно так воно буде й зараз, певний час».

Ректор Чернівецького університету ім. Федьковича Степан Мельничук налаштований трохи оптимістичніше. Він каже, що університет лише виграє від того, що студенти платитимуть за навчання не на казначейські рахунки, а на рахунок у державному банку, як це передбачає закон. Тоді частину цих грошей можна буде оперативно спрямовувати, наприклад, на ремонт, опалення чи інші господарчі потреби.

«Але поки що ми не можемо цього робити, бо за бюджетним кодексом цього не передбачено. Треба внести зміни в бюджетний кодекс, а це час», – каже ректор.

Серед інших новацій, які викликають сумніви, – норма про максимальне навантаження для викладачів на рівні 600 годин на рік замість 900, як було дотепер. Для цього деяким вишам треба швидко внести зміни в навчальні програми, заохочуючи студентів до самостійної роботи.

Виникають запитання й до статті закону, яка зобов’язує завідувачів кафедри не обіймати свою посаду більше двох строків по п’ять років. Дехто з керівників вишів скаржиться, що це може бути непрактично в умовах, якщо на кафедрі бракує професорів, котрі в деяких обставинах якраз і мусять очолювати кафедри.

Водночас усі без винятку опитані ректори підтверджують, що закон таки потрібен.

«Минув час, коли треба чекати вказівок із Києва, чекати звідти фінансових надходжень і тоді вирішувати питання. Я вважаю, це закон, який повинен мобілізувати все суспільство», – сказав Володимир Мельник, ректор Львівського університету ім. Франка.

Його колега Анатолій Васильєв із Сумського державного університету додає: «Попереду складна робота, але ми її хотіли».



Олег Карп'як, BBC Україна

 

------------------

Читайте також:

 

Чому День Знань відзначається 1 вересня

 

Міносвіти дозволило користуватись мобільними

 

Як навчити дитину визначати час ?

 

Методичні рекомендації з питань організації виховної роботи у навчальних закладах у 2014/2015 навчальному році

 

Как научить ребенка читать быстро?

 

 


Понравилась новость - поделись в социальных сетях


Приглашаем принять участие в опросах нашего сайта


Категория: Блог освіти району | Просмотров: 1021 | Добавил: shabalin74 | Теги: Закон, освіта | Рейтинг: 0.0/0

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ В БЛОГАХ НАШЕГО САЙТА


Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Пошук


Наша Україна
Единая страна

Реклама
авторемонт -->

Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архив записів



Наше опитування
Этот сайт я посещаю:
Всього відповідей: 47

Наша кнопка
Мы будем очень благодарны, если Вы разместите нашу кнопку на своем сайте
Семеновка - наш город!



Код информера новостей

Друзі сайту

Сайт 1-В класу школи № 1 м. Чернігова Історія Чернігівської землі
Професійний фотограф у Чернігові
Сайт о Новгороде-Северском НЕофіційна сторінка м. Бобровиця
Козелецький соціально – інформаційний портал Відділ освіти Семенівської РДА
городок Десна в Черниговской области Жизнь в Ивановке - Интересно знать
Семенівський клуб хортингу Древній Любеч
Офіційний сайт редакції газети Срібнянщина

Хмарка Фото

Свята сьогодні
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Законодавство
Законодавство України
  • Конституція України
  • Цивільний кодекс України
  • Господарський кодекс України
  • Земельный кодекс України
  • Митний кодекс Україны
  • Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування

  • Хмарка тегів

    Програма TV

    Copyright MyCorp © 2024 Хостинг від uCoz


    Розділи нашого сайту
    - НОВИНИ -
    Новини краю
    Семенівщина спортивна
    Наш ексклюзив
    Новини звідусіль
    Інше
    Навколо нас
    Газета "Гарт" про наш край
    - БЛОГИ -
    Инфраструктура
    Блог голови Семенівської РДА.
    Економічний блог.
    Блог освіти району
    Блог юридичних служб.
    Семенівський районний центр зайнятості.
    Блог правоохоронців
    Прикордоння
    Блог усіх небайдужих
    Життя видатних людей
    Духовне виховання
    А чи знаєте Ви?
    Людям про людей
    Як це було ...
    З глибин серця...
    - ОГОЛОШЕННЯ -
    Автомобілі
    Бізнес, співпраця
    Побутові товари
    Для офісу
    Комп'ютеры
    Лісова промисловість
    Метали
    Нафта, газ, вугілля
    Продукти харчування
    Промислове обладнання
    Інші товари
    Зв'язок та телекомунікації
    Будівництво
    Послуги у різних сферах
    Різне
    Нерухомість
    Анонси подій
    Робота
    - ЦІКАВЕ -
    Фотоальбоми
    Транспорт
    Туристам
    Форум
    Зв'язок
    Відео



    Звертаємо увагу! Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на semenovka.at.ua. Для інтернет-видань – обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання.
    Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали користувачів. Думка Адміністрації не завжди може співпадати з думкою автора
    Шановні коментатори/дописувачі! Адміністрація веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.
    *** *** ***

    Щоб додати необхідна авторизація
    Облако фоток
    Каталог webplus.info Семеновка - наш город! МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов топ каталог Украинский портАл
    QWW.com.ua - Каталог украинских сайтов Белый каталог сайтов




    Переглянути свіжі коментарі
    vomeso9896 написал:
    Травень - ідеальний час для початку пошуків з
    От: Vaasiliy На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те
    Дата: 29.01.2024

    -->
    Vaasiliy написал:
    На ринку України вже декілька років працюють ліцензійні ігрові сайти, тому їхня популярність зростає кожен день. Не знаю, добре це чи ні, але радує те

    dunducatti написал:
    День Святого Валентина — это поистине особенный и романтический праздник, наполненный любовью и вниманием. Если вы планируете устроить веселую вечерин

    oscar82x4 написал:
    Справді, іноді варто розглядати різноманітні варіанти, і найпростіший шлях може виявитися найефективнішим. Наприклад, ми витратили багато часу, ходячи

    oscar82x4 написал:
    Лично я выбираю брать в проверенных местах в которых точно будет качественный кофе, а не пыль с дорог по которым возили кофе. и для себя я решил брать